Ťažiari kryptomien zastavujú svoje čínske operácie

, TASR Foto: getty images

Čínske úrady sprísňujú reguláciu kryptomien, čo má negatívny vplyv na ich ťažbu v krajine.

Ťažiari kryptomien vrátane spoločností HashCow a BTC.TOP zastavujú časť alebo všetky svoje čínske operácie po tom, čo Peking zintenzívnil opatrenia proti bitcoinovej ťažbe a obchodovaniu. Nové kroky Číny mali minulý týždeň negatívny vplyv na ceny kryptomien, ktoré zaznamenali prudký pokles.

Okrem minulotýždňových opatrení čínskych regulačných úradov vládny výbor vedený vicepremiérom Liou Chem v piatok (21. 5.) varoval, že ťažba bitcoinu a obchodovanie s ním predstavujú riziká pre finančný systém, preto je potrebné prijať opatrenia na jeho ochranu. To bolo prvýkrát, čo sa čínsky kabinet zameral na ťažbu virtuálnych mien, ktorá je v druhej najväčšej ekonomike veľkým biznisom. Niektorí experti odhadujú, že na Čínu pripadá až 70 % globálnej ťažby kryptomien.

Kryptomenová burza Huobi v pondelok pozastavila služby v oblasti ťažby a obchodovania pre nových klientov z pevninskej Číny. Dodala, že sa bude sústrediť na zahraničné aktivity.

Ťažiari kryptomien BTC.TOP takisto oznámili zastavenie operácií v Číne. Ako dôvod uviedli regulačné riziká. Ďalší ťažiar HashCow uviedol, že zastavuje nákup nových zariadení na ťažbu kryptomien.

Ťažiari kryptomien používajú čoraz výkonnejšie, špeciálne zostavené počítače, ktoré overujú transakcie s virtuálnymi mincami, za čo dostávajú odmenu vo forme novej kryptomeny, čo je vlastne jej ťažba. Takto fungujú kryptomeny, ako je bitcoin či ethereum.

Táto ťažba však spotrebúva obrovské možno energie, čo ide proti cieľom Pekingu v oblasti dosiahnutia uhlíkovej neutrality, uviedol investičný riaditeľ firmy Novem Arca Technologies Čchen Ťia-che. Dodal, že nové opatrenia proti kryptomenám sú tiež súčasťou snahy Číny obmedziť špekulatívne obchody.

Tieto správy z Číny mali počas víkendu negatívny vplyv na ceny kryptomien, ktoré sa však v pondelok zotavujú. Bitcoin sa v pondelok popoludní obchodoval so ziskom vyše 10 % (za uplynulých 24-hodín) a ethereum dokonca o viac než 20 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy