Podnikateľská dôvera v Česku vzrástla v máji na takmer dvojročné maximum

Dôvera podnikateľov v českú ekonomiku vzrástla tento mesiac na takmer dvojročné maximum. Poukázali na to v pondelok zverejnené údaje Českého štatistického úradu (ČSÚ). Dôvodom je postupné uvoľňovanie reštriktívnych opatrení zavedených na zmiernenie šírenia nového koronavírusu.
Index podnikateľskej dôvery dosiahol v máji 99,1 bodu. Oproti aprílu sa tak zvýšil o 4,3 bodu, pričom májová hodnota indexu je najvyššia od augusta 2019. Nálada sa zlepšila vo výrobnom sektore, ako aj v sektore stavebníctva, v maloobchode aj službách.
Vo výrobnom sektore vzrástol príslušný index v máji na 103,6 bodu z aprílovej hodnoty 102,3 bodu. Ešte výraznejšie sa zlepšila nálada v stavebníctve, kde index vzrástol zo 110,9 na 115,2 bodu.
Pod celkové zlepšenie nálady medzi podnikateľmi sa podpísal aj obchod. Príslušný index dosiahol 99,3 bodu oproti aprílovej hodnote 94,9 bodu. Podobne sa nálada zlepšila aj v službách, pričom index vzrástol z 85,4 na 92,7 bodu.
Okrem podnikateľov vzrástla dôvera aj medzi českými spotrebiteľmi. Index spotrebiteľskej dôvery dosiahol v máji 102,8 bodu, zatiaľ čo v apríli predstavoval 93,9 bodu.

Súvisiace články

Aktuálne správy