Silné dažde a vyliate rieky: Ako nahlásiť škodovú udalosť po povodni

, Swiss Life Select Foto: TASR/Ján Krošlák;Roman Hanc

Hoci povodne zasiahnu len minimum Slovákov, ak už sa tak stane, škoda v takomto prípade patrí medzi najväčšie. Ničivejší je už len požiar. Viete, ako mať správne nastavené poistenie, a ako v prípade škody čo najjednoduchšie nahlásiť škodu poisťovni?

Kvôli výdatným dažďom v posledných dňoch trápia Slovákov rozvodnené potoky, voda v uliciach, záhradách a pivniciach domov. A hoci štatistiky poisťovní uvádzajú, že povodne tvoria len 4 percentá zo všetkých škôd v majetkovom poistení, z pohľadu výšky škôd sú povodne, krupobitie a požiar tie najväčšie.

Ak vám už voda zničila poistený majetok, neodkladajte nahlásenie škodovej udalosti. „Dnes sa to už dá aj online, telefonicky ale stále aj klasicky – písomne,“ ubezpečuje Peter Mocker, poistný analytik Swiss Life Select. Pre rýchlejšie vybavenie je dobré si vopred pripraviť číslo poistnej zmluvy, údaje o majiteľovi poškodeného majetku (rodné číslo, meno, priezvisko, adresu, telefónne číslo), dátum a miesto vzniku škody a popis vzniku poškodenia a jeho rozsah.

 Ako sa na povodne a iné živly pripraviť?
Ak vás tentokrát veľká voda obišla a vy si už ani nepamätáte, kedy vaše postenie nehnuteľnosti a domácnosti videl odborník, mali by ste spozornieť. „Poistenie je dobré prehodnocovať každé 2 až 3 roky, pretože cena nehnuteľností a vybavenia rastie. Toto poistenie je relatívne lacné a dovoliť si ho teda môže takmer každý,“ vysvetľuje poistný analytik. Oslovte teda skúseného odborníka na financie, ktorý vám vie poradiť aj online, porovná vám ponuky poistení a poradí, ktoré pripoistenia sú pre vás vhodné. Zmluvy v čase pandémie dokážete podpísať aj digitálne, poistenie sa dá uzatvoriť aj z pohodlia domova.

Pozor na poistné podmienky
Ak sa rozhodnete pre zmenu poistných podmienok, treba byť pozorný, pretože každá poisťovňa má vlastné podmienky a pripoistenia. „V niektorých poisťovniach si môžete poistiť povodeň a záplavu formou pripoistenia, v iných to máte automaticky poistené v základnom poistení. Inde sa poistenie nevzťahuje na škody, ak bol výskyt povodne alebo záplavy v mieste poistenia častejší ako jedenkrát za 10 rokov pred dátumom škodovej udalosti. Alebo, ak už poisťovňa za posledných 5 rokov vyplatila plnenie v plnej výške, tak následná povodeň alebo záplava bude plnená len vo výške 20 percent,” varuje Peter Mocker. Preto je vždy lepšie poradiť sa s odborníkom, ktorý nájde riešenie presne podľa vašich predstáv.

A aký je rozdiel medzi povodňou a záplavou?
Povodeň je prírodný jav, spôsobený rozliatím nadmerného množstva vody v krajine mimo koryta vodných tokov. Povodeň je výrazné prechodné zvýšenie hladiny vodného toku a zaplavenie územia vodou, ktorá sa vyliala z brehov vodných tokov alebo vodných nádrží.

Záplava je vyliate vody z koryta v dôsledku povodne. Vytvorenie súvislej vodnej plochy, ktorá počas určitého času stojí alebo tečie a môže byť spôsobená aj z iných zdrojov ako vodných tokov. Môže to byť napríklad dážď, topiaci sa sneh, voda z vodných zariadení či nádrží.

Súvisiace články

Aktuálne správy