Už žiadne podvody: Na Slovensko prichádza európske on-line trhovisko jazdených áut

, carvago

Úspešný český startup chce výrazne zmeniť spôsob kupovania jazdených áut. Namiesto doterajšej neistoty a častých podvodov ponúkne online predaj preverených áut s doručením až domov.  Zákazníkom ponúkne jednoduchý prístup k takmer miliónu kvalitných jazdených áut z celej Európy s komplexnými službami na trhu vrátane financovania, predĺženej záruky 6 mesiacov a možnosti vrátiť auto do 14 dní.

Carvago.com prináša na Slovensko svoju celoeurópsky unikátnu službu pre online nákup jazdených áut, ktorá kompletne mení zaužívané štandardy automobilového trhu. V Európe je v ponuke približne 6 miliónov áut, Carvago na základe algoritmu, ktorý hodnotí rôzne parametre, filtruje z tejto skupiny približne 750-tisíc okamžite dostupných áut zo 14 krajín Európy s vekom do 10 rokov a nájazdom maximálne 150 000 kilometrov. Keď zákazník prejaví záujem o konkrétne auto, jeho technický stav kompletne preveruje certifikovaná technická inšpekcia CarAudit. Ak kontrola zistí na aute vážne nedostatky alebo je auto inak rizikové, Carvago záujemcovi odporučí iné alternatívy a celý proces kontroly sa opakuje. K zákazníkom sa tak dostanú výlučne autá v dobrom technickom stave. Na každé auto služba bezplatne poskytuje šesťmesačnú predĺženú záruku, ktorú si zákazník môže predĺžiť až na 2 roky.

 

Ďalšou novinkou je možnosť vrátiť auto bez uvedenia dôvodu do 14 dní. Týmto krokom predaj jazdených áut po prvýkrát vstupuje do plnohodnotného online predaja a zákazník môže pri nákupe využiť všetky možnosti, ktoré mu dáva európska legislatíva pri kúpe tovaru cez internet.

 


Ako sa zmení nákup jazdených áut na Slovensku

  • predávajú sa výlučne autá, ktoré prejdú certifikovanou technickou kontrolou (CarAudit) a kontrolou histórie podľa VIN čísla (CEBIA)
  • auto si človek objedná ako každý iný tovar z internetu (doručenie až ku dverám)
  • výber zo 750 000 áut v Európe
  • možnosť odstúpiť od kúpy do 14 dní
  • transparentná záruk

Okrem širokého výberu jazdených áut budú v ponuke aj viaceré doplnkové služby spojené s nákupom. Na jednom mieste a úplne on-line si tak možno vybrať auto, ktoré prebehne dôkladnou technickou inšpekciou a ak je všetko v poriadku, dohodnúť si tiež financovanie (aj na autá zo zahraničia), poistenie a auto si nechať doručiť až k sebe domov. Zákazník sa nemusí o nič starať a zároveň má garantovanú kvalitu auta. On-line platforma pre kúpu áut Carvago.com vozidlá pred predajom vykupuje do svojho vlastníctva, tým pádom si zákazník môže jednoducho uplatniť záruku a vozidlo reklamovať.

Táto inovatívna služba si kladie za cieľ zmeniť trh s jazdenými autami a priniesť do nákupu väčšiu transparentnosť. Práve pri kúpe jazdených áut ľudia často obeťami podvodov (napr. stočené kilometre alebo dovoz na západe nepredajných áut, ktoré sú v ponuke ako vozidlá v top stave). Celý proces nákupu auta preto výrazne zjednodušuje a prináša doň nové štandardy – od technickej inšpekcie cez kompletné zaistenie poistenia a financovania až po doručenie auta až ku dverám.
 

„Carvago je služba, ktorá výrazne zjednodušuje celý proces nákupu auta a posúva ho do 21. storočia. Kúpa auta cez je u nás úplne transparentná. Keď si zákazník z celoeurópskej ponuky vyberie auto, my preveríme jeho históriu podľa VIN čísla a podrobíme ho certifikovanej technickej kontrole. Ak ňou auto neprejde, zákazníkovi odporučíme inú alternatívu. Vybrané vozidlo u doručíme až domov, pričom zákazník môže do 14 dní od kúpy odstúpiť bez udania dôvodu. Samozrejmosťou je šesťmesačná záruka na auto, ktorú možno predĺžiť až na 2 roky“ hovorí Jakub Šulta, CEO Carvago.com, online platformy pre kúpu áut. „Carvago každý deň spracúva vyše 6,5 milióna inzerátov, avšak do ponuky zaraďujeme len približne 10 % z nich, ktorá spĺňajú kritériá."

Startup sa veľmi rýchlo etabloval na českom trhu, kde sa služba v októbri 2020 spustila pre koncových zákazníkov. Na tento rok je naplánovaná expanzia do ďalších 12 európskych krajín

Dopyt Slovákov po jazdených autách smeruje stále silnejšie k mladším autám s menším nájazdom kilometrov. Troj a štvorročné autá tvorili podľa údajov Carvago v roku 2020 spolu až 26 % (13,0+13,1 %) celkového predaja, podiel jednotlivých ročníkov áut starších ako sedem rokov nepresahoval 5 %. Najväčšia časť jazdených áut má najazdených medzi 150 a 200-tisíc kilometrov a cenu medzi 6 a 8-tisíc eurami.

V roku 2020 bola najpredávanejším modelom Škoda Octavia s rokom výroby 2017 vo verzii kombi so 140-tisíc kilometrami a priemernou koncovou cenou 13 545 eur. Octavie tvorili až 10 percent všetkých kupovaných áut z druhej ruky. Slovensko, podobne ako Česká republika, ostáva aj pri jazdených autách krajinou s dominantnou značkou Škoda. 8 z 10 najpredávanejších modelov patrilo škodovke, zvyšné dve pozície značke Volkswagen. Za najpredávanejšími modelmi Škoda (v poradí Octavia, Superb, Fabia) a Volkswagen (Passat, Golf) nasleduje Audi A4, VW Tiguan,  Audi A6, Kia Ceed a Hyundai i30.

Aj keď v TOP20 najpredávanejších vozidiel figuruje len jeden model 4×4, autá s pohonom všetkých kolies sú na Slovensku stále veľmi populárne a tvorili takmer tretinu (30 %) všetkých jazdených áut predaných v roku 2019. Rastúci význam otázky životného prostredia nevidno ani na štatistike paliva. 63,3 % predaných jazdených áut stále tvoria vozidlá na naftu. Trh áut na alternatívny pohon je ešte v plienkach, keď hybridy tvorili 0,6 % predaných áut.

Súvisiace články

Aktuálne správy