Binance, najväčšia svetová kryptoburza, otvára trh NFT

, CNBC Foto: SITA/AP

Binance zavádza svoje vlastné trhovisko, kde môžu používatelia vytvárať, nakupovať a predávať nezameniteľné tokeny určené na reprezentáciu vlastníctva vzácnych virtuálnych predmetov.

Burza kryptomien Binance v utorok odhalila plány na zavedenie vlastného trhu, kde môžu používatelia vytvárať, nakupovať a predávať digitálne zberateľské predmety známe prostredníctvom NFT. NFT, alebo nezameniteľné tokeny, sú typom digitálneho majetku, navrhnuté tak, aby reprezentovali vlastníctvo vzácnych virtuálnych predmetov.

Celkový predaj týchto tokenov stúpol v prvom štvrťroku na viac ako 2 miliardy dolárov, uvádza web NonFungible.com, ktorý sleduje údaje o NFT. A toto číslo nezohľadňuje ani rekordný NFT vo výške 69 miliónov dolárov, ktorý predal digitálny umelec Mike Winkelmann (známy ako Beeple) v marci prostredníctvom aukčnej siene Christie’s.

Binance, najväčšia kryptoburza na svete podľa objemov obchodovania, uviedla, že jej platforma bude prevádzkovať dva trhy: prémiový pre špičkové aukcie a výstavy a štandardný obchodný trh, ktorý môže ktokoľvek použiť na vytvorenie nových tokenov. Prémiový segment by si podľa Binance účtoval 10 % z výnosov z veľkých aukcií, pričom 90 % by išlo umelcom. Denný obchodný trh bude podľa Binance účtovať 1 % „poplatok za spracovanie“, zatiaľ čo tvorcovia „budú priebežne dostávať 1 % honorár“.

Binance chce NFT uviesť v júni, dnes už ale spoločnosť spustila stránku, ktorá umelcom umožní kontaktovať spoločnosť ohľadom potenciálnych partnerstiev. „Naším cieľom je poskytnúť najväčšiu obchodnú platformu NFT na svete a tie najlepšie skúsenosti s vytváraním, nákupom a výmenou pomocou najrýchlejších a najlacnejších riešení poháňaných blockchainovou infraštruktúrou a komunitou spoločnosti Binance,“ uviedla Helen Hai, vedúca projektu NFT spoločnosti Binance.

Tento krok predstavuje výzvu pre kryptoburzu Gemini,  založenú Tylerom a Cameronom Winklevossovcami. Gemini prevádzkuje vlastný trh NFT s názvom Nifty Gateway, ktorý organizuje aukcie zvučných mien ako Eminem a Grimes. Taktiež by sa otvoril nový zdroj výnosov pre spoločnosť Binance, ktorá výrazne profitovala z rastúceho záujmu o bitcoiny a ďalšie digitálne meny.

Coinbase, najväčšia kryptoburza v USA, vstúpila na burzu Nasdaq začiatkom tohto mesiaca. Rovnako ako Binance, aj Coinbase získal výrazný rast prudkým nárastom cien kryptomien. Bitcoin, najobľúbenejšia digitálna mena na svete, stúpol na historické maximum takmer 65 000 dolárov pred debutom Coinbase. Aktuálne je však o takmer 16 % nižšie z tejto úrovne.

Na trhu sa však vyskytli obavy z možnej bubliny. Niektorí prirovnali rozmach NFT k nárastu počiatočnej ponuky mincí, alebo ICO, koncom roka 2017 a začiatkom roku 2018. Táto ICO mánia viedla k mnohým podvodom a od mnohých projektov sa nakoniec upustilo. Kryptomena Dogecoin medzitým pred pár týždňami vystúpila na rekordnú úroveň, nad 45 centov, čo tiež vyvolalo obavy z bubliny na kryptotrhu.

Súvisiace články

Aktuálne správy