Turecká líra v pondelok klesla a priblížila sa k historickému minimu

Turecká líra v pondelok klesla na takmer historické minimum po "ochladení" vzťahov s USA. A tiež po tom, čo nový šéf centrálnej banky naznačil, že zvyšovanie úrokových sadzieb poškodí ekonomiku.

Turecká líra v pondelok klesla na takmer historické minimum po „ochladení“ vzťahov s USA. A tiež po tom, čo nový šéf centrálnej banky naznačil, že zvyšovanie úrokových sadzieb poškodí ekonomiku.
Turecká mena, ktorá v tomto roku patrí k najhorším v rámci transformujúcich sa trhov, v pondelok ráno klesla 0,6 % na 8,48 TRY/USD. To je blízko jej tohoročnej minimálnej úrovne a tiež blízko rekordného minima 8,58 TRY/USD, ktoré dosiahla vlani začiatkom novembra.
Minulý mesiac sa turecká líra prepadla voči doláru až o 15 % po tom, čo prezident Tayyip Erdogan vyhodil Naciho Agbala, rešpektovaného „jastraba“ (stúpenca tvrdej línie), z postu guvernéra centrálnej banky. Nahradil ho Sahapom Kavcioglu, ktorý je rovnako ako Erdogan kritikom prísnej menovej politiky a zastáva názor, že spôsobuje infláciu.
A keď americký prezident Joe Biden oficiálne uznal masakry Arménov v Osmanskej ríši v roku 1915 za genocídu, líra v uplynulých troch obchodných dňoch klesla až o 3,5 %.
Turecko, spojenec NATO, ostro kritizovalo rozhodnutie Bieleho domu a vyhlásilo, že podkopáva dôveru a priateľstvo. Turecké aktíva sú obzvlášť citlivé na napätie vo vzťahoch medzi Ankarou a Washingtonom, vzhľadom na predchádzajúci vplyv amerických sankcií a ekonomických hrozieb vrátane škriepky z roku 2018 s vtedajším prezidentom USA Donaldom Trumpom, ktorá vyvolala krízu líry a recesiu.
Navyše, nový guvernér centrálnej banky Kavcioglu v piatok večer (23. 4.) znervóznil investorov. Uviedol totiž, že v súčasnosti plánuje pokračovať v prísnej menovej politike a zároveň považuje akékoľvek zvýšenie sadzieb za zlú správu pre reálnu ekonomiku.

Súvisiace články

Aktuálne správy