Organizácia Humánny pokrok spúšťa kampaň za zákaz chovu sliepok v klietkach

Organizácia na ochranu zvierat Humánny pokrok v pondelok spúšťa novú kampaň za zákaz klietkového chovu sliepok na Slovensku. Vyzýva v nej slovenských politikov, aby klietkový chov zakázali. TASR o tom informovala Martina Kamenská, kampaňová manažérka organizácie.
Verejnosť sa do kampane môže zapojiť na stránke www.zakazklietok.sk, kde môže online petíciou vyzvať slovenských politikov a političky, aby zakázali klietkový chov sliepok na Slovensku.
Dôvodom kampane je, že väčšina sliepok na Slovensku stále žije napriek rastúcemu dopytu po alternatívach naďalej v podmienkach klietkového chovu. „Na Slovensku žije v klietkovom chove viac ako 83 percent sliepok, čím sa radíme na chvost Európy v ochrane sliepok pred krutosťou a pokrok prichádza len veľmi pomaly. A to aj napriek neustále rastúcemu dopytu po vajciach pochádzajúcich z alternatívnych chovov, ktoré viac zohľadňujú potreby sliepok,“ vysvetlila Kamenská.
Dodala, že ako ukázal prieskum agentúry Focus z decembra 2019, zákaz klietkového chovu sliepok podporuje až 60 percent opýtaných Slovákov a viac než polovica z nich je už ochotná si za lepšiu ochranu sliepok aj priplatiť. „Najväčšie obchodné reťazce na Slovensku, ktoré pokrývajú viac ako 75 percent trhu, ale aj viaceré reštaurácie, hotely a výrobcovia potravín, sa už zaviazali ukončiť používanie vajec z klietkového chovu najneskôr od roku 2025. Napriek tomu je na Slovensku stále viac než osem z desiatich sliepok žije v klietke,“ poukázala Kamenská.
Pripomenula, že klietkový chov je už zakázaný napríklad v susednom Česku a v Rakúsku, ale aj vo Švajčiarsku či Luxembursku. Prísne regulácie v praxi odstraňujúce klietkový chov zaviedli napríklad v Nemecku, Francúzsku či belgickom Valónsku.

Súvisiace články

Aktuálne správy