MMF ráta so zotavením ekonomiky Kanady, musí však riešiť rast dlhu

Ak dostane pandémiu nového koronavírusu pod kontrolu, môže ekonomika Kanady zaznamenať tento rok dostatočný rast, predpokladá Medzinárodný menový fond (MMF). Vláda by však mala prísť s „fiškálnou kotvou“ na zabezpečenie kredibility v oblasti správy dlhu.
Ako uviedol MMF vo výročnej správe, „rozsah pomoci zo strany kanadskej vlády bol počas pandémie bezprecedentný“. S tým sa prudko zvýšil dlh, na čo by Kanada mala v najbližšom období reagovať.
V roku 2019 dosahoval dlh Kanady 23,4 % hrubého domáceho produktu (HDP). V minulom roku vzrástol v dôsledku pandémie nového koronavírusu a s ňou spojených výdavkov na podporu ekonomiky na 48 % HDP. Tento rok by síce mal podľa MMF klesnúť, avšak iba mierne, na 47,4 % HDP.
V roku 2020 klesla ekonomika Kanady o 5,4 % a MMF odhaduje, že tento rok by mala vzrásť o 4,4 %. „Tempo rastu kanadskej ekonomiky by mal ešte viac podporiť najnovší balík americkej vlády na pomoc domácej ekonomike v objeme 1,9 bilióna USD (1,6 bilióna eur),“ dodal fond.
Kanadská vláda plánuje po tom, ako bude pandémia pod kontrolou, vynaložiť na podporu ekonomického rastu zhruba 3 až 4 % HDP. Tieto stimuly plánuje oznámiť v novom rozpočte, ktorý by chcela predstaviť na budúci mesiac.

Súvisiace články

Aktuálne správy