Analytici: Čína bude nasadzovať politické stimuly striedmejšie a rásť už bude pomalšie

, CNBC Foto: SITA/AP

Aj keď veľká časť sveta stále bojuje s pandémiou, čínska ekonomika vykazuje známky toho, že už prekonala vrchol domáceho oživenia. Znakom toho sú aj ceny komodít.

Čína je podľa predpandemických údajov z roku 2019 zďaleka najväčším kupcom medi na svete a dopyt z krajiny ovplyvňuje ceny globálne. Meď koncom minulého mesiaca dosiahla najvyššiu cenu za zhruba desaťročie. Ceny však odvtedy klesli asi o 6 %, ako to vyplýva z údajov Londýnskej burzy kovov. Zmiernil sa tiež cenový nárast kobaltu a lítia, ktoré sa používajú pri výrobe batérií pre elektromobily.

„Čína zostáva hlavným zdrojom komoditného dopytu, ale ten sa rozširuje pomalšie," uviedol v utorok Inštitút medzinárodných finančných analytikov. Poukázali na to, že na rozdiel od politík, ktoré pomohli predísť prudkým nárastom cien komodít, alebo „supercyklom“ spred viac ako desiatimi rokmi, použil Peking na riešenie pandémie konzervatívnejšie stimulačné opatrenia. Do budúcnosti preto analytici očakávajú, že Čína bude rásť pomalším tempom, na úrovni 5 až 6 %, čo nepodporí rast rozvíjajúcich sa trhov natoľko, ako tomu bolo v minulosti.

Čínske úrady by tiež chceli presunúť závislosť ekonomiky od spotreby a od tradičnejších priemyselných odvetví, ako je výroba, ktoré by si vyžadovali viac nákupov komodít.

Posledný dopyt po komoditách bol vyvolaný pokračujúcimi fiškálnymi stimulmi v zámorí, zatiaľ čo čínske pokusy znížiť emisie uhlíka obmedzili dostupnosť niektorých dodávok, uviedol Gu Shuangfei, analytik komodít v sprostredkovateľskej spoločnosti Nanhua Futures. Očakáva, že ceny by sa mohli krátkodobo mierne zvýšiť, ale zisky sa po obnovení výroby zmiernia.

Údaje za január a február ukazujú, že investície do výroby a infraštruktúry za posledné dva roky na ročnej báze poklesli, zatiaľ čo maloobchodné tržby vzrástli o 3,2 %. „Ekonomické údaje z januára-februára naznačujú, že ekonomika zostáva odolná, aj keď vrchol oživenia je za nami," uviedol Larry Hu, hlavný čínsky ekonóm spoločnosti Macquarie. Ako dodal, primárnym politickým cieľom bude obmedziť závislosť Číny od dlhu kvôli rastu. Analytici Macquarie začiatkom tohto mesiaca napísali, že odstránenie určitej politickej podpory pre ekonomiku už rast ochladzuje.

Čína bola jedinou významnou ekonomikou, ktorá dokázala vlani expandovať, zaznamenala rast HDP na úrovni 2,3 %. A to aj napriek poklesu o 6,8 % v prvom štvrťroku, keď sa krajina ako prvá na svete vyrovnala s pandémiou a obmedzeniami v obchodnej činnosti. Čínska ekonomika sa v druhom štvrťroku minulého roka vrátila k rastu, o 3,2 %, bolo to v čase, kedy sa firmám umožnilo postupné opätovné otváranie po prísnych opatreniach a blokovaniach, keď továrne inde stále zápasia s obmedzeniami súvisiacimi s pandémiou. Aj vysoký globálny dopyt po osobných ochranných prostriedkoch a ďalších výrobkoch z Číny pomohol zvýšiť čínsky vývoz a celkový HDP.

Neistota ohľadom budúcich príjmov však mala v minulom roku za následok pokles maloobchodného predaja. Miera mestskej nezamestnanosti stúpla z 5,2 % v decembri na 5,5 % vo februári, pričom veková kategória od 16 do 24 rokov zaznamenala minulý mesiac oveľa vyššiu mieru nezamestnanosti, až okolo 13 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy