MMF: Pandémia výrazne posilnila trhovú silu dominantných firiem

, TASR Foto: getty images

Pandémia nového koronavírusu výrazne posilnila trhovú silu dominantných firiem, čo by mohlo brzdiť strednodobý rast a potlačiť inovácie a investície. Uviedol to v pondelok Medzinárodný menový fond (MMF) s odvolaním sa na výsledky novej štúdie.

Takzvaná koronakríza obzvlášť tvrdo zasiahla malé a stredné podniky, čo spôsobilo obrovské straty pracovných miest a ďalšie jazvy v ekonomike. A zároveň, trhová sila dominantných firiem sa ešte zvýšila a z krízy vychádzajú silnejšie.
Už predchádzajúce skúseností ukázali, že nadmerná trhová sila v rukách niekoľkých spoločností môže byť brzdou strednodobého rastu, inovácií a investícií. A to by zase mohlo narušiť zotavovanie sa z krízy spôsobenej ochorením COVID-19 a zablokovať rast mnohých rozvíjajúcich sa spoločností v čase, keď je ich dynamika veľmi potrebná.
Vytvorenie rovnakých podmienok pre všetkých je teraz dôležitejšie ako kedykoľvek predtým, upozornil fond. A vlády to budú musieť dosiahnuť v mnohých odvetviach – od výroby, cez zdravotníctvo až po digitálne odvetvia.
Nový výskum MMF ukazuje, že kľúčové ukazovatele trhovej sily stúpajú – napríklad zvyšovanie cien nad hraničné náklady alebo koncentrácia výnosov medzi najväčšími hráčmi v danom sektore, uviedla generálna riaditeľka MMF Kristalina Georgieva v príspevku na blogu, ktorý je priložený k dokumentu.
Fond odhaduje, že v dôsledku pandémie by sa táto koncentrácia mohla vo vyspelých ekonomikách zvýšiť minimálne tak, ako počas 15 rokov do konca roku 2015. Aj v tých odvetviach, ktoré ťažili z krízy, ako je digitálny sektor, patria dominantní hráči medzi najväčších víťazov.
Ak je úspech prirodzenou odmenou za inovácie, efektívnosti a zlepšenia služieb, je vítaný. V poslednom čase je však v mnohých priemyselných odvetviach badať známky toho, že k rastu trhovej sily dochádza pri absencii silných konkurentov pre dominantné firmy.
Vo viacerých odvetviach je teraz vidno trend znižovania dynamiky podnikov. Podľa štúdie majú napríklad začínajúce firmy, tzv. start-upy, problém preniknúť na ďalšie trhy a veľkí hráči často podhodnocujú ceny, aby udržali nových rivalov za dverami.
Toto sú premeškané príležitosti z hľadiska rastu, vytvárania pracovných miest a zvyšovania príjmov.
Jedným z faktorov, ktorý prispieva k týmto trendom, je nárast fúzií a akvizícií. Aj keď fúzie a akvizície môžu priniesť úspory nákladov a lepšie výrobky, môžu tiež oslabiť stimuly pre inovácie a posilniť schopnosť firmy diktovať ceny.

Fond preto odporúča vládam, aby sa sústredili na päť priorít, ktorých dôležitosť sa môže v jednotlivých regiónoch líšiť.

  • Po prvé, regulačné úrady pre hospodársku súťaž by mali byť ostražitejšie pri kontrole fúzií, vrátane akvizícií malých hráčov, ktorí môžu rásť a konkurovať dominantným firmám.
  • Po druhé, úrady by mali aktívnejšie presadzovať zákaz zneužívania dominantného postavenia a viac využívať prieskum trhu, s cieľom odhaliť škodlivé správanie.
  • Po tretie, je potrebné vyvinúť väčšie úsilie na zabezpečenie konkurencie na trhoch so vstupmi vrátane trhov práce.
  • Po štvrté, úrady by sa mali zamerať viac aj na digitálnu ekonomiku, kde nárast veľkých dát a umelej inteligencie znásobuje výhody už etabovaných firiem.
  • A nakoniec, fond podčiarkol význam regulačných úradov a podpory ich odborných znalostí uprostred rýchlych technologických zmien.

Súvisiace články

Aktuálne správy