Rast spotrebiteľských cien v Španielsku sa vo februári zastavil

Rast spotrebiteľských cien v Španielsku sa vo februári zastavil tak, ako to naznačil rýchly odhad, pretože domáci dopyt zostal v čase krízy spôsobenej ochorením COVID-19 utlmený. Ukázali to v piatok spresnené údaje štatistického úradu INE.
Index spotrebiteľských cien vo štvrtej najväčšej ekonomike eurozóny vo februári 2021 v medziročnom porovnaní stagnoval po januárovom zvýšení o 0,5 %. Jeho januárový rast bol pritom prvý za 11 mesiacov.
Štatistiky ukázali tiež, že ceny bývania a verejných služieb vo februári klesli o 1,1 %, čo ostro kontrastuje s ich januárovým zvýšením o 3,2 %. Znížili sa aj ceny dopravy (-1,2 % oproti -3,2 % v januári) a rekreácie a kultúry (-0,4 % po náraste o 0,1 %). Zároveň sa spomalil rast cien potravín aj nealkoholických nápojov na 1,6 % z januárových 1,7 %, a rozličného tovaru a služieb (0,9 % oproti 1,1 %).
V medzimesačnom porovnaní sa spotrebiteľské ceny v Španielsku vo februári znížili o 0,6 % po nulovom raste v januári.
Harmonizovaný index spotrebiteľských cien (HICP), ktorý sa v celej Európskej únii určuje podľa jednotnej metodiky, v prípade Španielska vo februári klesol medziročne o 0,1 % a medzimesačne sa znížil o 0,6 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy