Spotrebiteľské ceny v Grécku opäť klesli, pokles bol však najslabší od mája

Spotrebiteľské ceny v Grécku pokračovali minulý mesiac v poklese, 11. mesiac po sebe. Tempo poklesu však bolo najmiernejšie za deväť mesiacov. Uviedol to v stredu grécky štatistický úrad.
Spotrebiteľské ceny klesli vo februári medziročne o 1,3 %. V prvom mesiaci roka zaznamenali pokles o 2 %. Februárové tempo poklesu však bolo najslabšie od mája minulého roka, keď spotrebiteľské ceny klesli o 1,1 %.
Najvýraznejšie sa pod pokračovanie deflácie podpísali náklady na dopravu, ktoré klesli o 4,3 %. Znížili sa aj ceny výrobkov do domácnosti a náklady na bývanie. V prvom prípade pokles dosiahol 2,2 % a v druhom 1,9 %.
V medzimesačnom porovnaní sa spotrebiteľské ceny v Grécku vrátili vo februári k rastu. Ten dosiahol 0,2 %, zatiaľ čo v januári ceny klesli o 1,3 %.
Separátne štatistický úrad uviedol, že priemyselná produkcia v Grécku vzrástla v januári medziročne o 3,4 %. Pokračovala tak v relatívne stabilnom raste, keď mesiac predtým dosiahla rast 3,5 %.
V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom priemyselná výroba v Grécku v januári klesla o 3 %. V decembri zaznamenala medzimesačný rast na úrovni 1,8 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy