UNLP Košice dostala pokutu od ÚVO vyše 88.000 eur, vedenie obhajuje svoj postup

Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura (UNLP) Košice udelil pokutu vo výške 88.210 eur Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) za porušenie zákona o verejnom obstarávaní. Pokuta sa týka zmluvy o poskytovaní upratovacích a dezinfekčných služieb, ktorú nemocnica uzavrela v júli minulého roku. Podľa rozhodnutia ÚVO z januára 2021 nemocnica neoprávnene postupovala priamym rokovacím konaním.
Nové vedenie UNLP na čele s generálnym riaditeľom Vladimírom Greššom, ktoré je vo funkcii od mája 2020, v súvislosti s upratovacími službami argumentuje, že zdedený stav im v prvých týždňoch neumožňoval iné, ako pokračovať nevyhnutné obdobie s externým partnerom. „Urobili sme tak s úmyslom neohroziť poskytovanie bezpečnej zdravotnej starostlivosti. Toto rozhodnutie nebolo ľahké, ale v tom čase jediné možné. Uprednostnili sme zdravie pacientov pred rizikom organizačnej a hygienickej neistoty v čase pandémie COVID-19,“ uviedol v utorok vo vyhlásení pre TASR Grešš.
Nasledujúce mesiace podľa neho potvrdili správnosť vtedajšieho rozhodnutia. „Počas druhej vlny sme sa mohli sústrediť na liečbu a vybudovanie kvalitného dátového základu pre výber najvhodnejšieho variantu upratovania v budúcnosti. Zmluvu s externým dodávateľom sme uzavreli na maximálne 12 mesiacov. Z dostupných analýz vyplýva, že aktuálna cena patrí v prepočte na meter štvorcový k najnižším medzi štátnymi nemocnicami,“ konštatoval Grešš.
Zmluvu uzavrela nemocnica s firmou ČaSS na pravidelné upratovacie a dezinfekčné služby v areáloch na Rastislavovej ulici a Triede SNP a s predpokladanou celkovou cenou plnenia za dobu 12 mesiacov v sume 3.528.432 eur s DPH.
Podľa Grešša v danej chvíli nemocnica inú formu verejného obstarávania ako priame rokovacie konanie k dispozícii nemala. „Snažili sme sa aj z tejto formy vyťažiť maximum. V priamom rokovacom konaní sme dosiahli zníženie ceny o 216.000 eur s DPH. Z uvedenej úspory plánujeme uhradiť vyrubenú pokutu. Máme za to, že v danom čase sme zabezpečili upratovanie stabilným partnerom za najnižšiu cenu na trhu. V tomto sa s UVO nezhodujeme. Rešpektujeme však jeho rozhodnutie,“ uviedol generálny riaditeľ.
V súčasnosti UNLP podľa neho intenzívne pracuje na finalizácii komplexnej úpravy systému upratovania. Od uzavretia zmluvy došlo k vypracovaniu viacerých interných dokumentov. „Súčasťou dokumentu bude aj Komplexná ekonomická kalkulácia a porovnanie nákladov na externú a internú formu upratovania, Stanovisko hlavného hygienika UNLP Košice a iné dôležité podklady pre záväzné rozhodnutia, ako postupovať v tejto téme ďalej,“ dodal Grešš.
ÚVO udelil UNLP pokutu v sume 23.100 eur aj za zmluvu o upratovacích a dezinfekčných službách s firmou ČaSS, ktorú vlani v apríli na prechodné obdobie uzavrelo ešte bývalé vedenie UNLP. Priame rokovacie konanie nemocnica odôvodňovala tým, že išlo o mimoriadnu situáciu – poskytovateľ služieb koncom roka 2019 doručil nemocnici výpoveď zo zmluvy, čím sa UNLP dostala do časovej tiesne. Situácia však podľa ÚVO vznikla aj v dôsledku konania samotnej nemocnice. „Predmetná situácia nebola ani nezavinená verejným obstarávateľom a ani nebola nepredvídateľná,“ uviedol úrad.

Súvisiace články

Aktuálne správy