Miera nezamestnanosti v USA vo februári klesla na 6,2 %

Zamestnávatelia v USA vytvorili vo februári viac pracovných miest, než sa očakávalo, a miera nezamestnanosti mierne klesla. To signalizuje, že americký trh práce po niekoľkých mesiacoch slabšieho vývoja opäť pokračuje v zotavovaní.
Mimo poľnohospodárstva vzniklo v Spojených štátoch minulý mesiac 379.000 nových pracovných miest po 166.000 v januári, uviedlo americké ministerstvo práce. Ekonómovia prognózovali len 200.000 nových pracovných miest.
Miera nezamestnanosti klesla na 6,2 % zo 6,3 %, pričom ekonómovia počítali so stagnáciou.
Aktivita v najväčšej svetovej ekonomike sa vo februári zrýchlila aj vďaka poklesu nových prípadov ochorenia COVID-19 a pokračujúcemu očkovaniu. Rast zamestnanosti sa v predchádzajúcich dvoch mesiacoch sploštil z dôvodu rýchleho šírenia nového koronavírusu počas zimy a nových vládnych protiepidemických opatrení. Aktuálne sa väčšina ekonomických indikátorov opäť zlepšuje a signalizujú oživovanie.
Aj napriek zrýchleniu tvorby pracovných miest vo februári a miernemu poklesu miery nezamestnanosti má trh práce pred sebou ešte dlhú cestu k úplnému zotaveniu.

Súvisiace články

Aktuálne správy