Rekordéri: Vyše 70 % Slovákov vlastní nehnuteľnosť nezaťaženú hypotékou, 90 % z nás býva vo vlastnom

, Fingo Foto: getty images

Podľa najnovších údajov Európskeho štatistického úradu Eurostat má hypotékou nezaťažený byt či dom v priemere len 43 % Európanov. Slováci sú rekordérmi aj v celkovom vlastníctve. V podnájme je len 9 % ľudí.

„Kým napríklad v západných krajinách žije veľa ľudí v podnájme, v krajinách ako je Slovensko, Rumunsko, Poľsko či Bulharsko je typické bývanie vo vlastnom. U nás to súvisí najmä s tým, ako sa skupovali družstevné byty po páde komunizmu za výhodné ceny. V tom čase to bolo v prípade trojizbového bytu už okolo 50– tisíc korún. Zároveň v súčasnosti nahrávajú kúpe vlastného bytu či domu výhodné úrokové sadzby na hypotékach, čo stále drží nákupný apetít Slovákov na vysokých úrovniach v porovnaní s krajinami únie ,“ povedala Lenka Buchláková, ekonomická analytička FinGO.sk.

Síce bývame vo vlastnom, ale v porovnaní s ostatnými krajinami aj vo viac preplnených domácnostiach. „Na Slovensku sú až dve tretiny domácností zložené z troch generácií, teda rodičov a manželského páru s dieťaťom alebo deťmi. Práve trojgeneračné rodiny majú najvyššie zastúpenie zo všetkých, a to na úrovni 60 %. Aj druhým najviac zastúpeným typom rozšírenej rodiny je trojgeneračné spolužitie slobodného rodiča s jeho rodičom/rodičmi a dieťaťom/deťmi. Takéto rodiny majú štvrtinové zastúpenie v krajine,“ doplnila Buchláková.

Priemerná slovenská domácnosť minie mesačne z rodinného rozpočtu približne 330 eur na bývanie. Ide o štvrtinu z celkových výdavkov. V tejto sume však nie je zarátaná splátka hypotéky.

Najviac dávajú na bývanie z celkového disponibilného príjmu ľudia v produktívnom veku, a to až takmer 40 % z ich celkových nákladov na život. Za posledných desať rokov sa čisté mesačné príjmy domácností zvýšili o tretinu, zároveň sa však o takmer rovnaké percento zvýšili aj výdavky, najmä na spomínané bývanie. Samostatnou kategóriou sú ľudia nad 65 rokov, ktorým sa za posledných 10 rokov najvýraznejšie zvýšili výdavky na bývanie. Spolu s potravinami na nej dávajú až dve tretiny z celkových príjmov domácnosti.

„Vysoký podiel vlastníctva nehnuteľnosti neznamená aj vysokú životnú úroveň ľudí. Na Slovensku je aktuálne zhruba 12 percent rodín pod hranicou príjmovej chudoby, čo predstavuje 640- tisíc ľudí. V dôsledku pandémie sa môže v tejto kategórii ocitnúť ďalších 20 až 50-tisíc ľudí. V našom prípade sa chudoba určuje od hranice príjmu 406 eur mesačne pre jednočlennú domácnosť. V prípade domácnosti s 2 dospelými a 2 deťmi do 14 rokov je stanovená hranica 853 eur mesačne. Títo ľudia majú častokrát nedoplatky spojené s hypotékou alebo nájomným, úhradou za energie alebo splácaním nákupov na splátky a iných pôžičiek,“ dodala Buchláková.

Súvisiace články

Aktuálne správy