Miera inflácie v Holandsku dosiahla vo februári 13-mesačné maximum

Spotrebiteľské ceny v Holandsku pokračovali minulý mesiac v raste, pričom rast dosiahol 13-mesačné maximum. Informoval o tom vo štvrtok holandský štatistický úrad. Ceny výrazne ovplyvnilo zrýchlenie rastu nákladov na bývanie a navyše sa k rastu vrátili ceny v doprave aj ceny oblečenia a obuvi.
Ako uviedol štatistický úrad, miera inflácie dosiahla vo februári 1,8 % po 1,6-percentnej úrovni v januári. Rast spotrebiteľských cien v minulom mesiaci bol tak najvýraznejší od januára minulého roka, keď ceny vzrástli rovnako o 1,8 %.
Výrazne k tomu prispeli zvýšené náklady na bývanie. V tejto oblasti sa ceny zvýšili o 2,2 % po 2-percentnom raste v prvom mesiaci roka. Navyše rast zaznamenali aj náklady na dopravu, ktoré v januári ešte evidovali pokles. V prvom mesiaci roka medziročne klesli o 0,8 %, vo februári vzrástli o 0,1 %. K rastu sa vrátili aj ceny odevov a obuvi, dosiahli 0,2 %. V januári zaznamenali medziročný pokles o 1,7 %.
Naopak, ceny potravín a nealkoholických nápojov spomalili tempo rastu z 0,5 % na 0,3 %. To je najslabší rast cien potravín a nápojov za viac než 2,5 roka.
Na medzimesačnej báze sa spotrebiteľské ceny zvýšili vo februári o 0,9 %, zatiaľ čo v januári klesli o 0,2 %. Medzimesačná inflácia tak v minulom mesiaci dosiahla najvyššiu úroveň od júla 2019.

Súvisiace články

Aktuálne správy