Novou šéfkou WTO sa stala Nigérijčanka N. Okonjo-Iwealaová

Novou šéfkou Svetovej obchodnej organizácie (WTO) sa stala bývalá nigérijská ministerka financií a zahraničných vecí Ngozi Okonjo-Iwealaová. Stala sa tak prvou Afričankou aj prvou ženou, ktorá povedie túto medzinárodnú inštitúciu.

Zástupcovia 164 členských štátov WTO v pondelok schválili Okonjo-Iwealaovú, ktorá už bola jedinou kandidátkou, a vymenovali ju do funkcie šéfky WTO.
Začiatkom februára uvoľnili cestu na menovanie Okonjo-Iwealaovej Spojené štáty, keď ju podporila administratíva nového amerického prezidenta Joea Bidena.
Okonjo-Iwealaová nahradí na čele WTO Brazílčana Roberta Azeveda, ktorý svoj post opustil v auguste, o rok skôr než sa mu mal skončiť mandát. K zmene vo vedení dochádza v období najväčšej krízy v organizácii od jej vzniku v roku 1995.
Situáciu vo WTO skomplikoval bývalý prezident USA Donald Trump, ktorý zablokoval menovanie nových sudcov do kľúčového Odvolacieho orgánu WTO. Ten rieši obchodné spory medzi krajinami. Navyše situáciu WTO sťažujú aj súčasné problémy svetovej ekonomiky.

Súvisiace články

Aktuálne správy