Hodnota sociálne siete Reddit sa po investíciách zdvojnásobila

, ČTK Foto: TASR/AP

Hodnota sociálne siete Reddit sa vďaka ďalším investíciám zdvojnásobila a dosiahla zhruba šesť miliárd dolárov. Firma ťaží z toho, že jej počas pandémie pribúdajú užívatelia, pozornosť si ale získala aj svojou úlohou v kauze, kedy sa drobní investori spojili proti Wall Street. Na svojom webe o tom píše denník The Wall Street Journa.

Reddit v pondelok od investorov získal 250 miliónov dolárov. Peniaze do neho vložili okrem iného firmy rizikového kapitálu Vy Capital, k investorom patrí tiež Andreessen Horowitz a čínska internetová spoločnosť Tencent Holding. Po dosiaľ poslednom investorskom kole z februára 2019 mal Reddit hodnotu tri miliardy dolárov, uvádza spoločnosť PitchBook, ktorá poskytuje dáta zo súkromných trhov.

Redditu sa darí dvíhať príjmy z reklamy, len v minulom štvrtom štvrťroku medziročne stúpli o 90 percent, povedal WSJ generálny riaditeľ firmy Steve Huffman. Firma, ktorá bola založená v roku 2005 a sídli v San Franciscu, napriek tomu nie je zisková.

Milióny nových užívateľov a nových inzerentov jej tento rok priniesla akcia členov WallStreetBets, ktorí sú na Reddit zaregistrovaní a ktorí sa prostredníctvom tejto siete dohovárali na koordinovaných nákupoch akcií a striebra, čím spôsobili ich výrazný rast. Privodili tak rozsiahle straty veľkým fondom stávkujúcim na pokles ceny a rozpútali diskusiu o zodpovednosti maklérskych firiem a prípadnú potrebu prísnejšej regulácie.

Pred niekoľkými týždňami si čerstvé peniaze od investorov obstarala aj sociálna sieť pre audio-chat Clubhouse. Podľa PitchBook získala 100 miliónov dolárov a teraz má hodnotu miliardy dolárov. Pozornosť vyvolal rozhovor, ktorý na platforme Clubhouse na začiatku mesiaca viedli šéf automobilky Tesla Elon Musk a riaditeľ maklérskej spoločnosti Robinhood Vlad Tenev. V pondelok ale prístup k aplikácii Clubhouse zablokovali tamojšom užívateľom čínske úrady, ktorým sa nepáčilo, že sa na nej diskutuje aj o citlivých témach, ako je nezávislosť Taiwanu alebo o prevýchovných táboroch v Sin-ťiangu.

Súvisiace články

Aktuálne správy