Zisk Electroluxu vo 4. kvartáli strmo vzrástol

Švédsky výrobca domácich spotrebičov Electrolux v utorok informoval, že jeho zisk vo 4. štvrťroku strmo vzrástol vďaka silným tržbám vo všetkých segmentoch.

Čistý zisk švédskej spoločnosti sa v poslednom kvartáli minulého zvýšil na 1,86 miliardy švédskych korún (183,02 milióna eur) z 366 miliónov SEK v rovnakom období predvlani. Zisk na akciu pritom stúpol na 6,47 SEK z 1,27 SEK/akcia rok predtým.
Prevádzkový príjem vyskočil o 160 % na 2,50 miliardy SEK a prevádzková marža sa zvýšila na 7,4 % z 3 % v predchádzajúcom roku, a to vďaka vyšším cenám a inovatívnym produktom s vysokou maržou.
Tržby stúpli o 6 % na 33,90 miliardy SEK a tzv. organický predaj sa zvýšil o 17,5 %, vďaka pokračujúcim výdavkom na vylepšenie domácnosti. Predstavenstvo navrhlo dividendu za rok 2020 vo výške 8 SEK na akciu, čo je viac ako 7 SEK/akcia za rok 2019. Bude sa vyplácať v dvoch rovnakých splátkach.
Čo sa týka súčasného roka 2021, vyhliadky zostávajú neisté, keďže pandémia ochorenia COVID-19 sa ďalej rýchlo šíri aj napriek začiatku očkovania.
Spoločnosť však predpokladá, že v 1. polroku dopyt na hlavných trhoch prekročí bežnú "sezónnu úroveň". A odhaduje, že vzorce spotrebiteľských výdavkov sa začnú normalizovať a počas druhej polovice roka sa normalizuje aj dopyt na trhu. Celkovo však očakáva, že dopyt po jej produktoch na hlavných trhoch bude tento rok pozitívny.

Súvisiace články

Aktuálne správy