Výrobné ceny v eurozóne aj v EÚ v októbri medzimesačne vzrástli

Výrobné ceny v eurozóne aj v celej Európskej únii (EÚ) v októbri 2020 v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom stabilne rástli. A v medziročnom porovnaní klesli. Vyplýva to z najnovších údajov európskeho štatistického úradu Eurostat.

Podľa prvého odhadu Eurostatu v októbri 2020 vzrástli ceny priemyselných výrobkov v eurozóne medzimesačne o 0,4 % a v EÚ o 0,3 %. Udržali si tak rovnaké tempo rastu ako v septembri 2020.
V medziročnom porovnaní sa októbrové ceny hotových produktov znížili v eurozóne aj v EÚ zhodne o 2 %.
Pod októbrový medzimesačný rast cien priemyselných výrobkov v eurozóne sa podpísalo zdraženie energií o 1,4 % a polotovarov, kapitálových produktov a tovarov krátkodobej spotreby zhodne o 0,1 %, zatiaľ čo ceny tovarov dlhodobej spotreby zostali stabilné. Ceny v priemysle eurozóny bez energií sa zvýšili len o 0,1 %.
V EÚ sa medzimesačne zvýšili ceny energií o 0,8 %, polotovarov o 0,2 %, kapitálových produktov a tovarov krátkodobej spotreby rovnako o 0,1 %. Ceny tovarov dlhodobej spotreby zostali stabilné. Ceny v priemysle EÚ bez energií sa zvýšili o 0,1 %.
Spomedzi štátov EÚ, ktoré Eurostatu dodali údaje za október, najstrmší medzimesačný nárast cien priemyselných produktov zaznamenali v Belgicku (3,7 %), Írsku (2,1 %) a Chorvátsku (1,1 %), zatiaľ čo najväčší pokles nahlásili Dánsko (-2,4% ), Cyprus (-0,5 %), Španielsko a Lotyšsko (v oboch -0,4 %).
V medziročnom porovnaní v októbri klesli najstrmšie ceny energií, a to v eurozóne o 7,6 % a v EÚ 7,7 %. Znížili sa tiež ceny polotovarov, o 1,3 % v euroregióne a o 1,1 % v EÚ. Na druhej strane ceny produktov krátkodobej spotreby vzrástli o 0,1 % v eurozóne a o 0,4 % v EÚ, ceny kapitálových produktov stúpli o 0,8 % v euroregióne a o 1 % v EÚ, a ceny tovarov dlhodobej spotreby sa zvýšili o 1,2 % v eurozóne a o 1,3 % v EÚ. Ceny v priemysle bez energií sa v eurozóne znížili o 0,2 % a v EÚ vzrástli o 0,1 %.
Najväčší medziročný pokles cien priemyselných výrobkov evidovali na Cypre (-8 %), v Litve (-6,9 %) a Dánsku (-4,8 %), zatiaľ ich rast zaznamenali v Írsku (2,8 %), na Malte (1,7 %) a v Maďarsku (1,2 %).
Na Slovensku sa výrobné ceny v októbri zvýšili medzimesačne o 0,2 % a medziročne o 0,6 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy