Trhu je jedno, kto vyhrá americké voľby

, ZH Foto: SITA/AP

Začiatkom roka 2020 sa zdalo, že Trump je predurčený na víťazstvo. Silná americká ekonomika, nízka nezamestnanosť. Podľa toho boli ocenené aj trhy. Šanca, že zvíťazia demokrati bola nízka, takýto výsledok by znamenal vyššie dane a opätovnú reguláciu. Akcie by to zrazilo dole. Potom ale prišiel Covid-19.

Pandémie majú svoje dôsledky a aj táto katastrofa zasiahla národ, ktorý strávil desaťročia optimalizáciou svojej ekonomiky, aby podnietil zhodnocovanie cien aktív. Americký finančný systém bol nadmerne zaťažený a nestabilný. Prepad by bol nevyhnutný, pokiaľ by nedošlo k niečomu úplne bezprecedentnému.

Keď akcie 23. marca dosiahli dno, Trump ešte tesne viedol nad Bidenom na stávkových trhoch. Potom, 27. marca, Trump podpísal zákon o sociálnej starostlivosti v kombinácii s úchvatnou paletou programov nákupu aktív. Znamenalo to začiatok MMT (moderná menová teória) s koordinačnou politikou Fedu a štátnej pokladnice. A odvtedy už nezáleží na tom, kto vyhrá tieto voľby. Pretože akonáhle dôjde k prerušeniu spojenia medzi tým, čo musí vláda nazhromaždiť, a tým, čo môže minúť, je jedno kto bude stáť na čele. Prinajmenšom v krátkodobom horizonte a možných dopadoch na akciové trhy.

Ale národu záleží na tom, kto vyhrá voľby. Keď sa začiatkom septembra v prieskumoch ukázalo, že rozdiel medzi Trumpom a Bidenom je len veľmi malý, objavilo sa nové riziko: sporné voľby. Vyvolávanie občianskeho konfliktu. Vojna. Akcie klesali. Ale od prvej prezidentskej debaty 29. septembra Biden získal náskok pred Trumpom v predvolebných prieskumoch a teraz sa to považuje za rozhodujúce. To, čo sa kedysi považovalo za medvedie, stalo sa býčím, a to vďaka MMT, ktorá zaručuje, že ktokoľvek bude riadiť národ, utratí peniaze bezohľadným spôsobom.

Čo budú o desať rokov písať historici trhu o súčasnej dobe? Toto je jedna z najdôležitejších otázok.

V roku 2012 napísali, že Gordon Brown predal polovicu zlata britskej vlády v rokoch 1999-2002 na 20-ročných minimách, okolo 300 dolárov za uncu. Svet stratil rozum, divo nadhodnocoval nehmotný majetok a vyhýbal sa tvrdým aktívam. Hneď ako Brown zlato predal, začala sa desaťročná rally na 1915 USD za uncu.

Čo napíšu historici trhu v roku 2029 o IPO Saudi Aramco v roku 2019 pri cene ropy 75 dolárov za barel? Alebo čo je oveľa dôležitejšie, čo napíšu historici o panickom prijatí dnešnej novej politickej paradigmy? Bez akejkoľvek verejnej diskusie sa vláda USA rozhodla požičať si 15 až 20 % HDP od centrálnej banky, ktorá sama uskutočňovala najrôznejšie nákupy finančných aktív, aby im nafúkla ceny. A to chránilo najmä ľudí, ktorých sa pandémia dotkla najmenej, zatiaľ čo tí, ktorí nedržia akcie ani dlhopisy, boli situáciou zdrvení. Dramaticky sa umocnila nerovnosť.

Obchodníci, ktorí desaťročie sledovali kvantitatívne uvoľňovanie a nízke úrokové sadzby, zvyšovali ceny akcií na burze, aplikovali včerajšie lekcie na zajtra. Ceny akcií prudko vzrástli. Aj keď sa to zdalo akosi podivuhodné, už nedokázali znášať dôsledky nedostatočného výkonu a presvedčili sa, že neexistuje alternatíva. Nikdy v histórii ľudstva však nebol dlhodobo udržiavaný stav, kedy by neexistovala alternatíva. Po celé desaťročia sa neustále rastúci podiel na ziskoch ekonomiky prideľoval vlastníkom kapitálu na úkor pracovníkov. A keď sa ceny finančných aktív zdvihli na rekordné výšky a vytvorili sekulárny vrchol, systém sa sám dostal do stavu nerovnováhy, nestability, a musel čeliť búrlivým zmenám.

 

Autorom je Eric Peters, CIO spoločnosti One River Asset Management.

Súvisiace články

Aktuálne správy