Exxon Mobil zaznamenal tretiu kvartálnu stratu po sebe

Americký ropný koncern Exxon Mobil zaznamenal v uplynulom štvrťroku tretiu kvartálnu stratu po sebe. Hlavnou príčinou bol prepad dopytu a cien ropy spôsobený pandémiou nového koronavírusu. Tržby klesli takmer o 30 %.
Strata v 3. kvartáli 2020 (od júla do septembra) dosiahla 680 miliónov USD (581 miliónov eur). Koncern v rovnakom období vlani zaznamenal zisk 3,2 miliardy USD. Upravená strata na akciu predstavovala 18 centov po zisku 75 centov pred rokom, pričom analytici očakávali stratu až 25 centov. Tržby padli na 46,2 miliardy USD zo 65,05 miliardy USD. Analytici počítali s tržbami na úrovni 46,01 miliardy USD.
Exxon uviedol, že výsledky sa v medzikvartálnom porovnaní zlepšili vďaka „ranným štádiám zotavovania dopytu“. Na porovnanie v 2. štvrťroku strata na akciu dosiahla 70 centov pri tržbách 32,61 miliardy USD.
Exxon podobne ako iní producenti ropy z dôvodu poklesu dopytu spôsobeného pandémiou prijíma úsporné opatrenia, ktorých súčasťou bude aj rušenie pracovných miest. Koncern vo štvrtok (29. 10.) oznámil, že môže prepustiť až 15 % zo svojej globálnej pracovnej sily.

Súvisiace články

Aktuálne správy