Prehrávame všetci. Správne riešenie pri korone nie je. Týždeň vo svete

, across Foto: shutterstock

Ani po viac ako šiestich mesiacoch nás pandémia COVID-19 neopúšťa. Druhá vlna sa naplno rozširuje v hlavných svetových ekonomikách, ktoré nechcú prijímať tvrdé reštriktívne opatrenia, pretože vedia, aké škody napáchali v prvej vlne...

Európa šliape na 80 percent
Ak si vlády vyberú mäkší prístup k rastu infikovaných, je pravdepodobné, že o to drastickejšie budú musieť zasiahnuť neskôr. Ak však zasiahnu príliš tvrdo, zadusia ekonomickú aktivitu a spôsobia neodvrátiteľné škody. Zdá sa, že pre vlády je to „Sofiina voľba“. Buď zachránia životy a poškodia ekonomiku, alebo nechajú ekonomiku otvorenú, ale nákaza sa môže vymknúť spod kontroly, čo povedie k stratám na životoch. V najhoršom prípade aj k preťaženiu celého zdravotného systému. Tak či tak, prehrávame všetci. Správne riešenie nie je. Dá sa len hľadať rovnováha medzi prijateľnými stratami na oboch stranách. Ako však naznačuje graf nižšie, s tým, ako rastie počet infikovaných, ekonomiky opäť začínajú mierne spomaľovať. Aj kvôli čiastočným alebo úplným reštrikčným opatreniam. Zdá sa, že ekonomická obnova bude pokračovať v tvare písmena „W“, aj keď druhý pokles nemusí byť taký výrazný, ako tomu bolo v marci. Európske ekonomiky šliapu v priemere na 80 % svojho výkonu zo začiatku roka 2020.  

Ekonomická aktivita indexovaná k začiatku roka 2020

iPhone 12 Pro nenaplnil očakávania
Apple tento týždeň slávnostne predstavil nový model smartphonu – iPhone 12 Pro, ktorý je pre firmu vlajkovou loďou. Predaj iPhonov tvorí 50 % príjmov spoločnosti, preto je kľúčové, aby sa u zákazníkov nové modely osvedčili. Malo ísť o najradikálnejšiu aktualizáciu – prvý iPhone podporujúci 5G sieť. Akcie Apple rástli deň pred tlačovou konferenciou o viac ako 6 % a trhy boli plné očakávaní. Apple skutočne prekvapil, avšak nie tak, ako sa čakalo. iPhone 12 Pro má zabudovaný čip A14, ktorý sľuboval o 40 % – 50 % vyšší výkon ako v prípade jeho predchodcu. Rýchlosť pamäte však vzrástla len o 22 %. Nová generácia však nepochybne zaujme menším telom, chrómovými prvkami a atraktívnym dizajnom. Napriek tomu akcie reagovali pomerne rozpačito. Očakávania boli príliš vysoké, čo sa premietlo do poklesu cien akcií Apple o 2,6 %. Spoločnosť predpokladá, že v roku 2020 predá 100 mil. kusov iPhone 12 a iPhone 12 Pro. Hlavný z dôvodov je, že nový model podporuje 5G sieť a umožňuje využívanie najrýchlejšieho dostupného internetového pripojenia. 

Čína rastie rýchlejšie
Nový týždeň prinesie výsledky čínskeho HDP za 3Q. Očakáva sa rast na úrovni 5,2 % vs. 3,2 % (predchádzajúci výsledok). V pondelok bude rozhodovať aj Čínska centrálna banka o nastavení úrokov, nemali by sa podľa predpokladov meniť,. V druhej polovici týždňa zverejnia dáta o zásobách ropy, o predajoch stavebných povolení a predajoch už postavených domov v USA. Výsledky majú len mierny vplyv na celkový vývoj trhov. Pozornosť sa stále viac upiera k prezidentským voľbám v USA, ktoré sa uskutočnia na začiatku mesiaca.

Pozrite si: Tachyum, priekopník vo svete čipov. Príležitosť pre investorov

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy