Čína rozdáva peniaze v jednom z najväčších verejných testov

, CNBC Foto: SITA/AP

Minulý týždeň vláda v Šen-čen pripravila lotériu, aby rozdala digitálnu menu v celkovej hodnote 10 miliónov juanov (asi 1,5 milióna dolárov). Výhercovia si teraz môžu stiahnuť aplikáciu digitálneho renminbi, získať digitálny jüan a peniaze minúť u viac ako 3 000 obchodníkov v konkrétnej štvrti sub-provinčného mesta.

Čína sa posúva bližšie k vytváraniu bezhotovostnej budúcnosti. Spustila jeden z najväčších testov svojej digitálnej meny v reálnom svete. Digitálny jüan nie je kryptomena ako bitcoin. Bitcoin je decentralizovaný, čo znamená, že ho nevlastní a nekontroluje jeden subjekt a nedistribuuje ho centrálna banka. Digitálny jüan vydáva a kontroluje Čínska ľudová banka, centrálna banka krajiny. Nejde však o úsilie nahradiť digitálne peňaženky ako Alipay alebo WeChat Pay. Pravdepodobne bude spolupracovať s nimi a s ostatnými bankami.

Minulý týždeň vláda vyhlásila lotériu, aby rozdala digitálnu menu v celkovej hodnote 10 miliónov juanov. Do hry vstúpilo takmer 2 milióny ľudí a 50 000 aj skutočne vyhralo. Výhercovia si teraz môžu stiahnuť aplikáciu digitálneho renminbi, získať digitálny jüan a peniaze minúť u viac ako 3 000 obchodníkov v konkrétnej štvrti Šen-čenu. Medzi zúčastnenými obchodníkmi sú aj miestne supermarkety a lekárne. Toto juhočínske technologické centrum je domovom niektorých z najväčších technologických gigantov v krajine vrátane spoločností Huawei a Tencent.

Na projekte čínskeho digitálneho jüanu krajina pracuje už niekoľko rokov. Po celej krajine ale prebehlo iba niekoľko malých pokusov. Pilotný projekt v Šen-čene sa javí ako doteraz najväčší.

Centrálne banky po celom svete skúmajú myšlienku vydávania digitálnych mien. Minulý týždeň Banka pre medzinárodné zúčtovanie a sedem centrálnych bánk zverejnili rámec pre digitálne meny centrálnych bánk známych pod skratkou CBDC.

Súvisiace články

Aktuálne správy