Na Zemplíne končia so žatvou sóje,i tento rok je bez genetickej modifikácie

Žatvu sóje fazuľovej na dolnom Zemplíne síce museli pre daždivé počasie na dva týždne prerušiť, ukončená by však mala byť v najbližších dňoch. Vzhľadom na ideálne podmienky na pestovanie tento rok očakávajú úrodu lepšiu v porovnaní s vlaňajškom. TASR o tom informoval manažér rastlinnej výroby spoločnosti AT Zemplín Alexander Palágyi s tým, že i teraz je ich prioritou vypestovať sóju bez genetickej modifikácie (GMO).
„Časť produkcie skrmujeme vlastnými zvieratami, keďže pestujeme sóju, ktorá je bez GMO, čiže nie je geneticky modifikovaná, tým pádom neinfikujeme zvieratá. Spotrebiteľom sa na tanier nedostávajú produkty, ktoré by boli geneticky modifikované,“ ozrejmil Palágyi s tým, že pestovaniu sóje bez GMO sa spoločnosť venuje od roku 2005. Produkciu skrmujú ich hospodárske zvieratá na dvoroch v obci Dúbravka v okrese Michalovce a obci Kazimír v Trebišovskom okrese. Sóju určenú ako osivo si pri žatve nechávajú na koniec a zberajú ju s väčšou opatrnosťou, „aby bolo osivo kvalitné“.
AT Zemplín začal sóju fazuľovú pestovať na výmere 50 hektárov, v súčasnosti ju žne na 440 hektároch. Ako Palágyi doplnil, priemerne sa im darí napĺňať výnos 3 až 3,5 tony z hektára, tento rok ho očakávajú na úrovni viac ako 3 tony.

Súvisiace články

Aktuálne správy