Zotavovanie ekonomiky eurozóny sa v septembri spomalilo menej, než sa čakalo

Zotavovanie ekonomiky eurozóny sa v septembri spomalilo, aj keď o niečo menej, než sa pôvodne predpokladalo. Hlavným dôvodom je obnovenie niektorých reštrikcií v súvislosti so zrýchlením šírenia nákazy novým koronavírusom, ktoré spôsobili pokles v dominantnom sektore služieb.
Zložený index nákupných manažérov (PMI) sa v septembri znížil na 50,4 bodu z 51,9 bodu, uviedla spoločnosť IHS Markit a revidovala svoj predbežný odhad, ktorý počítal s pádom indexu až na 50,1 bodu. Index zostáva nad 50-bodovou hranicou, ktorá oddeľuje kontrakciu od expanzie.
Brzdou bol vývoj v sektore služieb, na ktorý pripadajú až dve tretiny hrubého domáceho produktu (HDP) eurozóny. PMI v službách v septembri padol na 48 bodov z 50,5 bodu v predchádzajúcom mesiaci. Konečné číslo je tiež o niečo lepšie než predbežný odhad 47,6 bodu.
„Keďže rast ekonomiky eurozóny sa v septembri takmer zastavil, pravdepodobnosť opätovného poklesu vo 4. kvartáli sa nepochybne zvýšila,“ uviedol hlavný ekonóm IHS Markit Chris Williamson. Dodal, že veľa bude závisieť od toho, či sa vládam podarí dostať druhú vlnu pandémie pod kontrolu a či sa uvoľnia reštrikcie, čo by podporilo sektor služieb.
Výrazne však vzrástol optimizmus firiem týkajúci sa vývoja v najbližších 12 mesiacoch. Zložený PMI budúcich výkonov stúpol na 60,5 bodu z 57,8 bodu a dostal sa najvyššie od februára.

Súvisiace články

Aktuálne správy