Finančné firmy presúvajú z Británie do EÚ zamestnancov aj aktíva

Firmy pôsobiace v oblasti finančných služieb presúvajú z Londýna do Európskej únie (EÚ) približne 7500 zamestnancov a aktíva v objeme vyše 1,2 bilióna GBP (1,31 bilióna eur), uviedla poradenská firma EY. Dôvodom je blížiaci sa koniec prechodného obdobia po vystúpení Británie z EÚ. Očakáva sa, že v najbližších týždňoch sa tieto čísla ešte zvýšia.

Len počas uplynulého mesiaca firmy oznámili relokáciu približne 400 zamestnancov, uvádza sa v správe EY, ktorá sleduje 222 najväčších finančných firiem s významnými operáciami v Británii. Odkedy Briti v referende zahlasovali za brexit, tieto finančné firmy zvýšili počet pracovných miest v EÚ o 2850, pričom najviac ich vzniklo v Dubline, Luxemburgu a Frankfurte nad Mohanom.
Londýnske firmy zrejme od začiatku budúceho roka nebudú môcť poskytovať služby v EÚ. Británia by si chcela zabezpečiť prístup na finančný trh EÚ na základe systému ekvivalencie, v rámci ktorého Brusel umožňuje prístup zahraničným bankám a poisťovniam, ak ich domáca regulácia je blízka únijnej, čo zatiaľ nie je isté. Preto firmy posilňujú svoju prítomnosť v EÚ, kde dosahujú až štvrtinu svojich príjmov.
Omar Ali z EY uviedol, že s blížiacim sa koncom prechodného obdobia firmy začínajú realizovať posledné fázy príprav na brexit vrátane relokácií. Dodal, že mnohé firmy ešte vyčkávajú a že v najbližšom čase môžu prijať množstvo podobných opatrení.

Súvisiace články

Aktuálne správy