Potravinová bezpečnosť v ohrození: Celosvetové ceny potravín počas pandémie rástli

, CNBC Foto: SITA/AP

Minulý štvrtok Organizácia OSN pre výživu a poľnohospodárstvo informovala, že globálne ceny potravín rástli v auguste tretí mesiac za sebou a dosiahli najvyššiu úroveň od februára. Index cien potravín FAO sleduje medzinárodné ceny najčastejšie obchodovaných potravinových komodít.

Rast cien potravín spôsobil vyšší dopyt a slabší dolár, uviedla FAO. Pretože komodity vrátane surovín pre potraviny sú zvyčajne denominované v dolároch, slabší dolár podporuje rast cien.

V stredu čínsky štatistický úrad uviedol, že ceny potravín v krajine vzrástli v auguste medziročne o 11,2 % v dôsledku vysokých cien bravčového mäsa v dôsledku prepuknutia afrického moru ošípaných, ktorý zdecimoval čínske chovy ošípaných. V auguste sa ceny bravčového mäsa zvýšili oproti predchádzajúcemu roku o 52,6 %. Horúce a daždivé počasie v krajine malo tiež vplyv na cenyzasiahlo ceny, zelenina od júla zdražela o 6,4 %. Ceny vajec v rovnakom období vzrástli o 11,3 % v dôsledku sezónneho dopytu, ktorý prevyšoval nízku úroveň zásob.

Odborníci tvrdia, že aj keď nedochádza k naliehavému nedostatku potravín, pandémia koronavírusu zasiahla dodávateľské reťazce a obmedzila pohyb tovaru. „S rozvíjajúcou sa koronavírusovou krízou rástlo narušenie domácich potravinových dodávateľských reťazcov. Ďalšie otrasy ovplyvňujúce výrobu potravín a strata príjmov a platieb vytvárajú v mnohých krajinách silné napätie, objavuje sa riziko potravinovej bezpečnosti,“ uviedla minulý pondelok Svetová banka.

Aj keď sú globálne ceny potravín všeobecne stabilné, v mnohých krajinách je rozdielna úroveň inflácie cien potravín v dôsledku opatrení prijatých na potlačenie šírenia koronavírusu.

V júli prieskum agropodnikania Olam zistil, že viac ako polovica z 2400 drobných poľnohospodárov pestujúcich kakao, kávu, sezam, bavlnu a ďalšie plodiny v Afrike a Indonézii, pociťuje nedostatok základných potravín a výživy z dôvodu obmedzení pohybu, zvyšovania cien potravín a nedostatočných domácich zásob. Z opýtaných poľnohospodárov až 70 % uviedlo, že to ovplyvnilo ich schopnosť dovoliť si jedlo, pretože za predchádzajúce štyri mesiace mali nižší príjem ako obvykle.

Svetová banka vo svojom príspevku varovala pred prerušením dodávok v prípade, že poľnohospodári budú mať naďalej obmedzený prístup k potravinám. „Producenti potravín tiež čelia veľkým stratám pri rýchlo sa kaziacich a výživných potravinách, pretože nákupcovia sú obmedzení a vzorce spotreby sa menia. Aj keď potravinová neistota zväčša nie je spôsobená nedostatkom potravín, narušenie dodávok poľnohospodárskych vstupov, ako sú hnojivá, semená alebo nedostatok pracovných síl, by mohlo znížiť úrodu budúcej sezóny,“ uvádza sa v správe. „Ak poľnohospodári pociťujú akútny hlad, môžu tiež uprednostniť nákup potravín dnes pred výsadbou osiva na zajtra, čo neskôr zvyšuje riziko nedostatku,“ dodala inštitúcia.

Súvisiace články

Aktuálne správy