Čínske investícií do infraštruktúry vytlačili cenu železnej rudy na viacročné maximá

, CNBC Foto: TASR/AP

Cena komoditnej železnej rudy vzrástli za metrickú tonu na úroveň blížiacu sa k 130 dolárom, čo je najvyššia cena od roku 2014. Píše sa v správe agentúry Argus. Cena rastie aj napriek globálnej pandémii.

Trvalé oživenie cien železnej rudy nastalo po prepade, keď cena suroviny na výrobu ocele v marci dosiahla spodnú hranicu 80 dolárov za tonu. Za zvýšením ceny je stimulácia čínskej vlády urýchliť budovanie infraštruktúry. Peking ohlásil fiškálne stimuly za stovky miliárd dolárov, aby si tým mu pomohol dostať z pandémie koronavírusu. Veľká časť tohto stimulu by smerovala do infraštruktúry.

„Stimulačné opatrenia v Číne a ďalších krajinách zohrávajú kľúčovú úlohu pri oživovaní hospodárskej činnosti a s tým rastie aj dopytu po komoditách,“ napísali stratégovia ANZ Daniel Hynes a Soni Kumari.

Čína v júli podľa colných údajov doviezla rekordných 112,65 milióna metrických ton železnej rudy, čo je o 24 % viac ako pred rokom a o 10,8 % viac ako v júni. V prvých siedmich mesiacoch tohto roka doviezla o 11,8 % viac železnej rudy v porovnaní s rovnakým obdobím roku 2019, ukazujú výpočty agentúry Reuters. Čína tiež v júli vyrobila rekordné množstvo surovej ocele.

„Suché veľkoobjemové komodity naďalej ťažia z investícií do infraštruktúry v Číne. Výroba ocele bola prekvapivo silná a zlepšenie marží oceliarní by malo v krátkodobom horizonte udržiavať odolnosť výroby,“ uviedli vo svojej poznámke strategici ANZ.

Rast ceny železnej rudy podporujú aj obavy z brazílskej ponuky, keďže hlavným producent je aj v súčasnosti extrémne zasiahnutý koronavírusom. Zásobovanie zasiahla aj katastrofa priehrady v roku 2019.

„Pretrvávajúce obavy z obmedzenia dodávok železnej rudy z Brazílie, keďže prípady koronavírusu a úmrtia naďalej trápia ťažobné regióny v krajine, zvýšili ceny železnej rudy spolu so silným čínskym dopytom, pretože výroba ocele zapadá do oživenia v tvare písmena V," uviedli v správe analytici Fitch Solutions.

Cenová rally železnej rudy sa však nemusí udržať, uviedli stratégovia ANZ. „Ceny železnej rudy sa normalizujú, keď nastane sezónne spomalenie stavebnej činnosti," uviedla banka vo svojej správe z 12. augusta. Fitch Solutions ale očakáva, že ceny zostanú zvýšené až do roku 2021, následne začnú mierne klesať.


 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy