Americký prezident D. Trump zrušil rokovania s Pekingom o obchodnej dohode

Americký prezident Donald Trump zrušil plánované rozhovory s Pekingom o plnení 1. fázy obchodnej dohody. Oznámil to niekoľko dní po tom, ako boli rokovania, pôvodne naplánované na víkend, odložené.

"Nechce sa mi teraz s nimi diskutovať," vyhlásil Trump pre novinárov počas cesty do Arizony, čo zverejnila agentúra DPA. Ako dodal, "po tom, čo Číňania urobili USA a svetu, nechce s nimi viesť rozhovory," takže ich zrušil.

Trumpovo vyhlásenie prišlo iba deň po tom, ako prezident pochválil Čínu za nákup amerických agroproduktov a jeho poradca pre obchod Peter Navarro vyhlásil, že prvá fáza obchodnej dohody "pokračuje v stanovenom kurze".

Vzťahy medzi Washingtonom a Pekingom sú napäté prakticky od nástupu Trumpa do úradu prezidenta začiatkom roka 2017. Spočiatku išlo o spory pre obchod a duševné vlastníctvo, situácia sa však prudko zhoršila po rozšírení sa nového koronavírusu zo strednej Číny.

Washington a Peking podpísali 1. fázu obchodnej dohody v januári tohto roka a do platnosti vstúpila o mesiac neskôr. Každých šesť mesiacov by obe strany mali prerokovať jej plnenie.

Súvisiace články

Aktuálne správy