Index očakávaného vývoja slovenskej ekonomiky sa postupne zlepšuje

Očakávania ekonómov v oblasti vývoja slovenskej ekonomiky sa postupne zlepšujú. Zlepšuje sa aj výhľad pre vývoj ekonomík eurozóny. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu ekonomického sentimentu, ktorý uskutočnila medzi ekonómami CFA Society Slovakia.
Index očakávaného vývoja slovenskej ekonomiky zostavený na základe prieskumu medzi slovenskými ekonómami pokračuje v raste, keď v júli tohto roka dosiahol plusových 29 bodov, čo predstavuje solídne zlepšenie v porovnaní s júnovými plusovými 15 bodmi. Zlepšilo sa aj vnímanie aktuálneho stavu slovenskej ekonomiky, a to zo záporných 75 bodov na záporných 54 bodov, stále však ide o mimoriadne nízke úrovne.
Zlepšuje sa aj výhľad pre vývoj ekonomík eurozóny a USA, v porovnaní s nárastmi z predošlých troch mesiacov sa však tempo rastu týchto indexov zmiernilo.
Očakávania slovenských ekonómov v prípade vývoja na finančných trhoch sa po prudkých výkyvoch z predošlých mesiacov stabilizovali. Pri akciách sú vyhliadky mierne lepšie ako pred mesiacom, pre americké akcie vzrástol index očakávaní zo šiestich bodov na kladných 13 bodov a pre európske akcie vzrástol na plusových päť bodov.
Pri očakávaniach vývoja výnosov z 10-ročných dlhopisov došlo len k minimálnym zmenám, pre slovenské dlhopisy vzrástol index z piatich bodov na kladných sedem bodov, pre nemecké zo záporných troch bodov na kladný jeden bod a v prípade amerických sa index zvýšil na plusových šesť bodov.

Súvisiace články

Aktuálne správy