Developer Nového Istropolisu odmieta tvrdenia DOCOMOMO

Otvorený list organizácie DOCOMOMO Slovensko k budúcnosti Domu odborov Istropolis na bratislavskom Trnavskom mýte obsahuje závažné nepravdivé, zavádzajúce a znevažujúce vyhlásenia. Tvrdí to developer Immocap Group, ktorý plánuje na mieste súčasného Domu odborov projekt Nový Istropolis. S vyhlásením organizácie, že Bratislava i Slovensko prídu zbúraním Domu odborov o jedno z najvýznamnejších diel povojnovej moderny, nesúhlasí.
„Verejne dostupná odborná literatúra nevyhodnocuje význam stavby Domu odborov v zmysle, že ide o jedno z najvýznamnejších diel povojnovej moderny. Tým nespochybňujeme, že ide z hľadiska umiestnenia, rozsahu a poňatia o významný komplex budov. Rovnako nespochybňujeme ani význam a prínos jeho autorov,“ uviedol predseda Predstavenstva Immocap Group Martin Šramko. Ako tvrdí, ani samotný register modernej architektúry Slovenska doteraz neobsahoval také hodnotenia, že ide o jedno z najvýznamnejších diel povojnovej moderny. Šramko tvrdí, že DOCOMOMO aktuálne prispôsobuje svoje hodnotenie Domu odborov s cieľom ovplyvniť verejnú mienku.
„Dnešný stav komplexu budov Domu odborov je dôkazom, že ochrana Istropolisu bola na okraji záujmu teoretikov architektúry počas uplynutých 40 rokov. Štát ani DOCOMOMO nikdy nevykonali žiadne kroky v záujme ochrany pred dlhoročnou, verejne známou postupnou deštrukciou Domu odborov, ktorý dnes vyhodnocujú ako jedno z najvýznamnejších diel moderny,“ uviedol predseda Predstavenstva Immocap Group.
Deklaruje, že absolvovali stretnutia s užívateľmi súčasného Istropolisu a možnými užívateľmi multifunkčnej haly. „Došlo k zhode v názore na potrebu a vhodnosť vybudovania iných priestorov, ktoré budú moderné, väčšie, multifunkčnejšie a budú vyhovovať súčasným európsky kompatibilným parametrom požiadaviek na kultúrny alebo kongresový stánok,“ skonštatoval. Námestie na Trnavskom mýte neplní podľa developera funkciu urbanisticky či spoločensky hodnotného verejného priestoru. Investor zvažoval aj možnosti rozšírenia kapacity existujúceho objektu. Tvrdí však, že tomu bráni množstvo dôvodov. Napríklad, že vodorovné a zvislé statické prvky Domu odborov nespĺňajú požiadavky na únosnosť v prípade prestavby.
„Cieľom projektu Nový Istropolis je, aby Bratislava získala nové kultúrne srdce s potenciálom stať sa moderným kongresovým, a hlavne kultúrnym centrom Bratislavy,“ povedal Šramko. Verí, že rozhodnutie prestavať Istropolis je správne, dôležité a potrebné. Developer zároveň deklaruje ochotu verejne diskutovať o jeho projektoch s predstaviteľmi štátu a verejnej moci, architektonickou a kultúrnou obcou, ale aj širokou verejnosťou. „Uvedomujeme si význam územia Trnavského mýta a hodnotu tejto lokality, k projektu pristupujeme maximálne zodpovedne a budeme hľadať riešenia v spolupráci s odbornou verejnosťou a inými zúčastnenými stranami,“ skonštatoval Šramko.
Organizácia DOCOMOMO Slovensko, ktorá je súčasťou medzinárodného združenia odborníkov zaoberajúcich sa výskumom a ochranou moderného architektonického dedičstva, žiada diskusiu o budúcnosti Istropolisu s odbornou aj širokou verejnosťou. Upozorňuje, že zbúraním budovy sa príde o jedno z najvýznamnejších diel povojnovej moderny.

Súvisiace články

Aktuálne správy