Len štvrtina britských firiem je pripravená na koniec prechodného obdobia

Len štvrtina britských firiem je pripravená na koniec prechodného obdobia po brexite, ukázal prieskum združenia Institute of Directors.
Takmer polovica z 978 šéfov firiem, ktorí sa zúčastnili na prieskume uskutočneného koncom júna, uviedla, že sa ešte nedokázali pripraviť na ukončenie prechodného obdobia. Jeden zo siedmich šéfov povedal, že jeho firma sa aktuálne sústredí na zvládnutie pandémie nového koronavírusu. Takmer tretina požadovala viac informácií o podobe budúcich vzťahov medzi Britániou a Európskou úniou (EÚ), keďže nevedia, na aké zmeny sa majú pripraviť.
„Deje sa toho tak veľa, že mnoho šéfov má pocit, že skutočne sa pripraviť na brexit je ako snaha zasiahnuť pohyblivý terč,“ uviedol šéf Institute of Directors Jonathan Geldart. Dodal, že pre mnohé firmy bude nočnou morou ocitnúť sa v situácii, ktoré príde po prechodnom období, nech bude akákoľvek.
Prieskum ukázal, že finančný sektor je zatiaľ najviac pripravený a že najviac urobiť pre prípravu musia urobiť výrobcovia.
Až 69 % respondentov uviedlo, že dosiahnutie dohody je dôležité pre ich firmy. A až 89 % zdôraznilo, že je to dôležité pre britskú ekonomiku. Dokonca až 71 % šéfov, ktorí dávali prednosť osamostatneniu sa spod pravidiel EÚ, tvrdia, že pre ekonomiku je potrebné nejaké rozhodnutie.

Súvisiace články

Aktuálne správy