Bližší, než ľavicová Španielka: Novým šéfom euroskupiny bude írsky minister financií

, ČTK Foto: SITA/AP

Írsky minister financií Paschal Donohoe bol zvolený za predsedu Euroskupiny, vplyvného orgánu zloženého z 19 ministrov financií krajín platiacich eurom. Štyridsaťpäťročný konzervatívny politik nahradí odstupujúceho portugalského ministra financií Mária Centena v čase, keď ministrov čaká rozhodovanie o podrobnostiach balíka na pomoc únijným ekonomikám navrhnutého Európskou komisiou.

Za favoritku hlasovania bola označovaná španielska ministerka hospodárstva Nadia Calviňová, ktorej  ale nepomohla ani podpora zástupcov vlád štyroch ekonomicky najsilnejších krajín EÚ – Nemecka, Francúzska, Talianska a Španielska. Donohoe dokázal získať na svoju stranu väčšinu z 19 ministrov, ktorí ho zvolili v tajnom hlasovaní.

Najmladší z kandidátov uspel v konkurencii Calviňovej a svojho luxemburského kolegu Pierra Gramegna. Podporu mu pred tajným hlasovaním sľúbila Európska ľudová strana, ktorej členom je viac ako tretina ministrov financií eurozóny. Bližší, než ľavicová Španielka bol tiež zástupcom severských krajín a Holandska, ktorí presadzujú prísnejšie fiškálnu politiku a obávajú sa veľkého spoločného dlhu. Calviňovú naproti tomu presadzovali juhoeurópske krajiny či Francúzsko usilujúce o štedré únijné investície do pokrízového oživenia hospodárstva.

"Teším sa, že budeme v najbližších rokoch so všetkými kolegami z euroskupiny spoločne pracovať na tom, aby sme zabezpečili férové ​​a inkluzívne (hospodárske) oživenie pre všetkých," reagoval na svoje zvolenie na twitteri Donohoe.

Zástupcovia vlád 19 krajín hlasovali prostredníctvom videokonferencie a víťaz musel získať najmenej 10 hlasov. To sa v prvom kole nikomu nepodarilo, načo odstúpil Gramegna. V druhom kole sa väčšina priklonila na stranu írskeho politika. Funkcie sa na dva a pol roka ujme v pondelok, keď sa končí Centenovo funkčné obdobie.

Zľava Wopke Hoekstra, Jorg Kukies, Pierre Gramegna a Nadia Calviňová

"Nepochybujem, že bude skvelým predsedom Euroskupiny," vyhlásil o svojom nástupcovi Centeno, podľa ktorého Donohoe už v posledných rokoch dokázal prispieť k aktívnej práci ministerského orgánu eurozóny.

Neformálna skupina ministrov financií krajín platiacich eurom hrala významnú úlohu pri dlhovej kríze minulého desaťročia, bola mnohokrát terčom kritiky najmä kvôli sporom ohľadom prehlbovania menovej či bankovej únie. Dlhé nočné rokovania euroskupiny v minulých rokoch často končili bez praktických výsledkov a niektorí diplomati hovorili aj o tom, že po viac ako dvoch desaťročiach existencie nastal čas na jej zrušenie.

V súvislosti s koronakrízou však po počiatočných sporoch skupina schválila využitie 540 miliárd eur zo záchranného fondu eurozóny ESM na pomoc zasiahnutým ekonomikám a očakáva sa, že bude hrať dôležitú úlohu aj pri rozhodovaní o podrobnostiach pokrízového balíka obsahujúceho 750 miliárd eur. O jeho základných parametroch budú budúci týždeň rokovať lídri únijných krajín.

Súvisiace články

Aktuálne správy