Španielsko a Taliansko chcú presvedčiť „šetrné“ štáty, aby podporili fond obnovy

Španielsko a Taliansko sa chcú spoločne pokúsiť presvedčiť štyroch "šetrných" členov Európskej únie (EÚ), aby podporili obrovský fond obnovy, ktorého cieľom je pomôcť štátom bloku prekonať krízu vyvolanú pandémiou nového koronavírusu.

Španielsko a Taliansko sa chcú spoločne pokúsiť presvedčiť štyroch „šetrných“ členov Európskej únie (EÚ), aby podporili obrovský fond obnovy, ktorého cieľom je pomôcť štátom bloku prekonať krízu vyvolanú pandémiou nového koronavírusu.
Lídri EÚ rokujú o fonde s objemom 750 miliárd eur, ktorý má jednotlivým krajinám pomôcť absorbovať ekonomické dôsledky pandémie.
Taliansko a Španielsko patria medzi najviac postihnuté štáty európskeho bloku, ale niektoré podmienky pomoci zo záchranného fondu, ako sú napríklad nevratné garancie, narazili na odpor štyroch členov EÚ – Holandska, Rakúska, Dánska a Švédska.
Rozhodnutie o fonde pomoci sa očakáva na summite EÚ v Bruseli v dňoch 17. a 18. júla. Musí byť pritom jednomyseľné.
Španielsky premiér Pedro Sánchez na tlačovej konferencii v stredu (8. 7.) povedal, že sa budúci týždeň stretne so svojimi holandskými a švédskymi partnermi a nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou.
Nemecko a Francúzsko podporili plán EÚ, aj keď Berlín v minulosti tiež pristupoval opatrne k financovaniu zadlžených štátov na juhu Únie z peňazí svojich daňových poplatníkov. Nemecko pritom zohráva hlavnú úlohu pri každom rozhodnutí.
Sánchez skonštatoval, že sa spolu s Talianskom pred summitom snažia presvedčiť tieto rezervovanejšie a finančne opatrnejšie štáty, aby schválili fond obnovy.
Taliansky premiér Giuseppe Conte na tej istej tlačovej konferencii povedal, že ešte pred summitom odcestuje aj do Holandska a Nemecka.
„Hovoríme o budúcnosti Európy,“ pripomenul Conte. „Bez silnej a koordinovanej európskej reakcie zničíme spoločný trh,“ dodal.

Súvisiace články

Aktuálne správy