Rezidenčná výstavba v USA sa v máji oživila výrazne menej, než sa čakalo

Rezidenčná výstavba v USA sa v máji mierne oživila po aprílovom páde na päťročné minimum. Zotavenie však bolo výrazne slabšie, než sa očakávalo.
Počet novo začatých stavieb sa v máji zvýšil o 4,3 % a v prepočte na celý rok dosiahol na sezónne upravenej báze 974.000 obytných jednotiek, uviedlo americké ministerstvo obchodu. V apríli počet novo začatých stavieb domov padol o 26,4 % na revidovaných 934.000. Ekonómovia počítali s nárastom celoročného tempa o 22,9 % na 1,095 milióna z pôvodne uvádzaných 891.000.
Stavebníci dúfajú, že postupným otváraním ekonomiky zaznamenaná trh s bývaním prudké oživenie, ktoré podporí aj ultra nízke úročenie hypoték. Niektorí analytici sú však opatrní a varujú, že zotavovanie môže narušiť prípadná ďalšia vlna epidémie nového koronavírusu. Tá by spôsobila, že potenciálni záujemcovia by odložili hľadanie nového bývania.
Počet nových stavebných povolení v máji stúpol o 14,4 % a v prepočte na celý rok dosiahol 1,220 milióna po poklese o 21,4 % na 1,066 milióna v apríli.

Súvisiace články

Aktuálne správy