Núdzový stimul Európskej centrálnej banky len tak ľahko neskončí

, CNBC Foto: SITA/AP

Analytici sa domnievajú, že Európska centrálna banka bude naďalej nakupovať štátne dlhopisy v dohľadnej budúcnosti po znížení svojich vlastných inflačných predpovedí do roku 2022.

ECB oznámila v marci núdzový program na zmiernenie hospodárskeho dopadu koronakrízy. Odvtedy centrálna banka nakupuje štátne dlhopisy za uvoľnenejších podmienok ako predtým, aby pomohla podporiť eurozónu. Vo štvrtok ECB rozšírila tento program PEPP (program núdzového nákupu v prípade pandémie), na celkovú sumu 1,35 bilióna eur a jeho trvanie predĺžila do júna 2021.

Marco Valli, analytik UniCredit, spolu s ďalšími analytikmi je toho názoru, že ECB bude aj po júni 2021 naďalej nakupovať vládny dlh. „Núdzové nákupy budú pokračovať ešte veľmi dlho,“ uviedol v poznámke klientom. „Pri prognóze inflácie jasne pod 2 % v roku 2022 by malo pokračovať viac menových stimulov,“ uviedol vo štvrtok hlavný ekonóm ING Germany, Carsten Brzeski. Aj analytici Bank of America v poznámke uviedli, že „celkovo si myslíme, že ECB s dnešným balíkom pravdepodobne nebude mať príliš veľký dosah. Najneskôr v decembri si myslíme, že je potrebné prijať rozhodnejšie opatrenia zo strany ECB.“

Tento názor má dva hlavné dôvody: inflačné očakávania sa zhoršili a úroveň denných nákupov je príliš vysoká v porovnaní s celkovou veľkosťou programu PEPP.

Infláciu možno charakterizovať ako všeobecné zvýšenie spotrebiteľských cien a úlohou ECB je zabezpečiť, aby zostala „pod, ale blízko 2 %“. Táto úloha bola v dôsledku krízy štátneho dlhu v roku 2011 trochu zložitá a nedávny šok spôsobený koronavírusom ešte viac poznačil rast inflácie.

ECB na ostatnom zasadnutí uviedla, že eurozóna skončí rok 2020 s mierou inflácie 0,3 %. Jej miera v rokoch 2021 a 2022 podľa predpovede vzrastie na 0,8 % a 1,3 %. V porovnaní s tým centrálna banka v marci odhadovala mieru inflácie 1,1 %, 1,4 % a 1,6 % pre rok 2020, 2021 a 2022.

Frederik Ducrozet, hlavný ekonóm Pictet Wealth Management, uviedol, že revízia smerom dole pre rok 2022 „je najnižšou strednodobou projekciou inflácie zo strany ECB od čias, kedy boli štvrťročné projekcie prvýkrát zverejnené pred šiestimi rokmi. A sú rovnaké ako v decembri 2014, pred štartom kvantitatívneho uvoľňovania.“

ECB začala nakupovať vládne dlhopisy v roku 2015 po tom, ako kríza štátneho dlhu vyvolala hospodársky šok v regióne. Tento druh stimulu bol ukončený v roku 2018, keď sa inflácia priblížila mandátu banky, ale na konci roku 2019 sa po ďalších sklamaniach z údajoch, bol opätovne nasadený.

Ducrozet tiež uviedol, že ak ECB bude naďalej nakupovať štátne dlhopisy v rámci programu PEPP pri súčasnom tempe, okolo 6 miliárd eur denne, dosiahne limit 1,35 bilióna eur vo februári 2021. „Aby ECB udržala stabilné tempo nákupu alebo približne 6 miliárd eur za deň do júna 2021, očakávali by sme, že v septembri sa prijme rozhodnutie o zvýšení balíka PEPP o 500 miliárd na 1,85 bilióna eur," dodal ekonóm.

Súvisiace články

Aktuálne správy