Dopyt po rope v Číne za zotavil na viac než 90 % úrovne spred krízy

Čínsky dopyt po rope sa zotavil na viac než 90 % úrovne, na ktorej sa nachádzal pred začiatkom pandémie nového koronavírusu. Oživenie v Číne je aktuálne motorom zotavovania globálneho dopytu. Navyše, podobný pozitívny vývoj zrejme môžeme v 3. kvartáli očakávať aj inde, keďže čoraz viac krajín uvoľňuje opatrenia prijaté na zastavenie pandémie.

Čína, ktorá je najväčším svetovým spotrebiteľom ropy, je zatiaľ výnimkou. Uvoľňovanie reštrikcií týkajúcich sa dopravy rovnako ako stimulačné balíky na podporu ekonomík môžu zvýšiť svetový dopyt po rope v druhom polroku predpokladajú experti z odvetvia.
"Rýchle znovuoživenie dopytu po rope v Číne, do konca apríla na 90 % úrovne spred koronakrízy, a jeho pokračujúci rast je pozitívnym signálom pre globálnu ekonomiku," uviedol viceprezident a šéf oddelenia ropných trhov firmy IHS Markit Jim Burkhard.
Reštrikcie na zastavenie šírenia nového koronavírusu mali mimoriadne veľký negatívny vplyv na trh s ropou, globálne ceny sa do polovice apríla prepadli o 70 % a po celom svete sa výrazne zvýšili zásoby ropy a palív.
"Keď si uvedomíme, že dopyt po rope v Číne, teda v prvej krajine zasiahnutej týmto vírusom, vo februári padol o vyše 40 %, miera, v akej sa oživuje, nám dáva dôvod na istý optimizmus týkajúci sa trendov zotavovanie ekonomiky a dopytu na iných trhoch, napríklad v Európe a Severnej Amerike," povedal Burkhard.
Výrazne sa zotavili aj ceny referenčných druhov ropy, keď termínované kontrakty na severomorskú ropu Brent od 1. mája vyskočili o 50 % na americkú WTI o vyše 90 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy