Maloobchodné tržby v Španielsku zaznamenali v apríli rekordný pokles

Maloobchodné tržby v Španielsku klesli v apríli takmer o tretinu, čo predstavuje najväčší pokles v histórii. Dôvodom je pandémia nového koronavírusu, ktorá prinútila vládu pristúpiť k rozsiahlym karanténnym opatreniam, v rámci ktorých sa zatvorila väčšina obchodov v krajine. Uviedol to koncom týždňa španielsky štatistický úrad INE.
Podľa INE klesli tržby v maloobchode minulý mesiac medziročne o 31,6 %. V predchádzajúcom mesiaci dosiahol medziročný pokles 14,2 %.
Najprudšie klesli tržby z predaja nepotravinových tovarov, nakoľko práve ich predaj sa v dôsledku karanténnych opatrení obmedzil. Tržby z predaja nepotravinových produktov klesli v apríli medziročne o 53,2 % a v rámci nich najväčší prepad, až o 81,4 %, zaznamenali tržby z predaja tovarov osobnej spotreby.
Španielsko patrí spolu s Talianskom a Francúzskom k tým európskym krajinám, ktoré pandémia nového koronavírusu zasiahla najviac. Počas karanténneho obdobia, ktoré španielska vláda začala uvoľňovať v máji, približne 46 % maloobchodníkov fungovalo iba cez internet. Vďaka tomu sa tržby z internetového predaja zvýšili v apríli medziročne o 52,9 %.
Medzimesačne sa maloobchodné tržby znížili v apríli o 20,4 %. V marci pokles dosiahol 15,5 %. Aj v tomto prípade najviac klesli tržby z predaja tovarov osobnej spotreby, ktoré zahrnujú oblečenie a obuv. Pokles v tomto segmente dosiahol vyše 60 %.
Klesli však aj tržby z predaja potravín. Zatiaľ čo v marci vzrástli o 8,4 %, v apríli zaznamenali pokles na úrovni 8,6 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy