Cesta k ekonomickej prosperite vedie zospodu hore

, bigthink Foto: YT/CIGI

Koncept globálnej ekonomiky zahŕňa hospodárstva jednotlivých krajín do jedného celku. Ak má svet zamieriť k ekonomickej prosperite, je potrebné sa viac sústrediť na regionálne špecifiká.

John Fullerton, zakladateľ a prezident think tanku Capital Institute, upozorňuje, že  ekonomika má v každom regióne a v každom ľudskom spoločenstve špecifické charakteristiky. Tie sú ale v koncepte globálnej ekonomiky prehliadané.

Inštitúcie národných štátov a korporácií, s ktorými ľudstvo pracuje, Fullerton označuje za výsledok redukcionistického uvažovania. Oveľa výstižnejšie a vhodnejšie by podľa neho bolo uvažovať pomocou konceptu bioregionalizmu.

"Podnikanie v Japonsku alebo v Južnej Kórei sa zásadne líši od podnikania v USA alebo v Spojenom kráľovstve. Globálne hospodárstvo však zastupujú agregovaná čísla, napríklad HDP, ktoré nereflektujú jedinečnosť regiónov a ich ekonomík," hovorí Fullerton s tým, že širšie vzťahy by sa mali stavať na špecifikách regionálnych klastrov. "Je potrebné rozmýšľať zospodu hore."

Ako príklad uvádza firmu Apple. "Výrobný závod tejto spoločnosti v Číne sa musí v prvom rade považovať za integrálnu súčasť čínskej bioregionálnej ekonomiky. Musí fungovať na základe tamojších princípov a prispievať k rozvoju tamojšieho prostredia. Až potom môže byť vnímaný ako jeden zo vzdialených prevádzok americkej firmy," vysvetľuje .

Súvisiace články

Aktuálne správy