Pokles akciových trhov zvýši záujem čínskych investorov o akvizície firiem v EÚ

, TASR Foto: SITA/AP

Európa je už dlho atraktívnym miestom pre čínske firmy, ktoré hľadajú investičné príležitosti a snažia sa získať firmy na starom kontinente. Kríza spôsobená pandémiou nového koronavírusu, ktorá viedla k poklesu akcií najmä kľúčových technologických firiem, by mohla ich záujem ešte zvýšiť.

Podľa analytikov sú niektoré z kľúčových európskych technologických firiem „zraniteľné“ vzhľadom na prepad trhu. Ale zároveň politici v Európskej únii (EÚ) už naznačili, že sú pripravení prevziať podiely v kľúčových strategických firmách, aby zastavili ich ovládnutie čínskymi spoločnosťami. Samotná EÚ ich v tom podporuje.

Vypuknutie ochorenia COVID-19 v Číne, ktoré sa rozšírilo do celého sveta, viedlo k poklesu akciových trhov. Zvlášť niektoré európske technologické firmy to tvrdo zasiahlo.

Akcie fínskeho výrobcu sieťových zariadení Nokia od začiatku roka klesli o zhruba 10 %. Akcie spoločnosti Infineon sa znížili o 20 % a v prípade STMicro o 7,5 %.

„Povedal by som, že Európa je zraniteľná, pretože kontinent zaostáva ako za USA, tak aj za Čínou pokiaľ ide o hospodársky rast a inovácie,“ uviedol Neil Campling, vedúci výskumu technológií, médií a telekomunikácií v spoločnosti Mirabaud Securities.

Čína už dlho uplatňuje politiku „kúpiť je rýchlejšie, ako vybudovať“ v prípade technologických firiem. A určite sa pokúsi využiť aj súčasné zníženie cien akcií, ktoré pre ňu predstavuje nové príležitosti, skonštatoval.
V uplynulých rokoch sa čínskym spoločnostiam podarili významné akvizície a investície do európskych technologických firiem.

V roku 2016 kúpil čínsky technický gigant Tencent majoritný podiel vo fínskom výrobcovi mobilných hier Supercell a Midea. A čínsky výrobca elektrických spotrebičov kúpil nemeckého výrobcu robotov Kuka. Vlani zase získal Ant Financial, finančný partner čínskeho internetového obchodu Alibaba, spoločnosť WorldFirst so sídlom v Spojenom kráľovstve, ktorá sa špecializuje na prevod peňazí do zahraničia.

Americký Výbor pre zahraničné investície (CFIUS) začal preto podrobnejšie skúmať pokusy o prevzatie domácich firiem čínskymi a niektoré už aj zablokoval.

Jedným z príkladov bolo rozhodnutie z roku 2018, keď CFIUS zablokoval prevzatie americkej spoločnosti Xcerra pre testovanie polovodičov čínskou firmou Hubei Xinyan.

V januári pritom získal CFIUS väčšie právomoci na kontrolu dohôd, ktoré predstavujú hrozbu pre národnú bezpečnosť.

Teraz má zvýšené obavy z čínskych akvizícií Európa. Margrethe Vestagerová, eurokomisárka pre hospodársku súťaž v nedávnom rozhovore pre Financial Times uviedla, že navrhla, aby členské štáty zvážili prevzatie podielov v strategických spoločnostiach a odrazili tak hrozbu ich ovládnutia čínskymi firmami.

Dodala, že Únia nemá žiadny problém s tým, ak štáty v prípade potreby konajú ako účastníci trhu, ak chcú zabrániť prevzatiu tohto druhu.
Aj obchodný spor medzi USA a Čínou je bojom o technologickú prevahu. V jeho jadre je nová generácia technológií, ako je mobilná 5G sieť a umelá inteligencia.

USA spustili kampaň s cieľom zabrániť čínskemu koncernu Huawei, aby získal čo najväčší počet trhov pre svoje mobilné zariadenia novej generácie 5G. Washington argumentuje, že Peking by mohol cez technológie od Huawei špehovať vlády v zahraničí. Huawei to opakovane poprel, ale USA tlačia európske krajiny, aby pri zavádzaní 5G nepoužívali zariadenia od Huawei.
Hlavnými konkurentmi Huawei v Európe sú Ericsson a Nokia. Vďaka slovám eurokomisárky Vestagerovej bude Európa pravdepodobne kritickejšia voči akýmkoľvek pokusom čínskych firiem získať kľúčové technologické spoločnosti na kontinente.

„Európa bude veľmi opatrná v snahe zabrániť Číne, aby získala ďalší náskok a spomalila jej pokrok,“ domnieva sa Campling. Podľa neho neexistuje žiadna šanca, aby dôležité európske spoločnosti padli do čínskych rúk aj preto, že majú významné obchodné aktivity a zákazníkov v USA a tie sa pokúsia takéto dohody zablokovať.
A najnovšie bude aj snaha na ovládnutie menších firiem pravdepodobne čeliť prekážkam vzhľadom na agresívnejší postoj komisárky Vestagerovej, dodal.

Súvisiace články

Aktuálne správy