Americké čísla: Prečo Covid-19 nie je ako sezónna chrípka

, WSJ;ČTK Foto: SITA/AP

Milióny Američanov každý rok dostanú chrípku a desiatky tisíc jej podľahnú. Prečo sa kvôli chrípke neuzatvárajú firmy? Otázku si položil americký denník The Wall Street Journal (WSJ).

Americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) uvádza, že sa za poslednú sezónu sa nakazilo chrípkou 55 miliónov Američanov a 63 000 ich na ňu zomrelo. Podľa údajov Univerzity Johnsa Hopkinsa sa ochorenie covid-19 vyvolané koronavírusom v USA preukázalo u 466 000 ľudí, z ktorých zomrelo vyše 16 700. Čísla však nehovoria všetko, poznamenáva WSJ.

Pre začiatok, bilancia nakazených chrípkou udávaná CDC je odhadom všetkých nakazených, kdežto údaje o infikovaných covid-19 sa týkajú len skutočne diagnostikovaných pacientov. CDC niekedy v budúcnosti zverejní odhad celkového počtu ľudí s koronavírusom, nateraz je však porovnanie týchto údajov pri oboch ochoreniach porovnávaním jabĺk s hruškami.

Covid-19 sa navyše od chrípky líši tým, ako rýchlo sa šíri, akú dlhú vyžaduje liečbu a o ako ťažké  ochorenie ide. Nákaza, na ktorú doteraz nie je liek, tiež kladie nezvyčajne veľké bremeno na zdravotnícky personál a nemocnice.

Namiesto jemných vĺn infikovaných ľudí, ktoré sa prelievajú naprieč celou krajinou v rozmedzí šiestich mesiacov, zavalila prílivová vlna covid-19 za polovičný čas len hŕstku miest. Koncentrácia rýchlo nahromadených ťažkých ochorení tým zahltila zasiahnuté oblasti. Panuje obava, že bez spoločenských obmedzení, ktoré sa zdajú byť v tejto chvíli jedinou účinnou metódou proti šíreniu nákazy, sa to isté bude opakovať aj na iných miestach.

Náčrt pandémie chrípky H1N1 z roku 2009 môže slúžiť ako ukazovateľ rozdielu v rýchlosti prenosu medzi chrípkou a koronavírusom. Ak porovnáme len laboratórne potvrdené prípady, vírusom H1N1 sa podľa CDC za prvých 102 dní nakazilo 43 677 ľudí, z ktorých 302 zomrelo. Za obdobie o 22 dní kratšie sa koronavírusom infikovalo deväťkrát toľko ľudí a chorobe covid-19 ich podľahlo 42-krát viac.

Nielenže kvôli covid-19 prichádza do nemocníc viac pacientov, ako je obvyklé, ale vyžadujú tiež dlhšiu liečbu. Priemerne trvá hospitalizácia dospelého s chrípkou 3,6 dňa. V nemocniciach v oblasti Seattlu, kde sa liečili jedni z prvých pacientov, ktorí v USA na covid-19 zomreli, strávili títo ľudia v nemocnici priemerne 12 dní, deväť dní na jednotkách intenzívnej starostlivosti a desať dní napojení na pľúcnu ventiláciu. U preživších boli tieto údaje: 17 dní v nemocnici, 14 dní na JISke a 11 dní na ventilácii.

Mať nemocnici plnú pacientov s vysoko nákazlivou chorobou tiež vyčerpáva zásoby ochranných pomôcok, čo vystavuje riziku prítomných zdravotníkov. V chrípkovej sezóne sa podobná ochrana používa len výnimočne v niektorých izbách. Väčšina personálu má tiež určitú imunitu voči chrípke, či už prirodzenú, alebo nadobudnutú očkovaním. Proti covid-19 však nateraz očkovanie neexistuje.

Je tu však jedna vlastnosť, vďaka ktorej je koronavírus menej problematický ako chrípka. "Nemení sa a nemutuje takým tempom, ako to dokáže chrípka," povedala Allison Weinmannová, doktorka špecializujúca sa na infekčné choroby. To môže farmaceutickým spoločnostiam uľahčiť vývoj účinného očkovania, čo by z covid-19 mohlo nakoniec urobiť rovnako všedné ochorenie, akým je sezónna chrípka, napísal denník The Wall Street Journal.

Súvisiace články

Aktuálne správy