Tempo rastu inflácie v Číne sa v marci zmiernilo

Tempo rastu inflácie v Číne sa v marci zmiernilo. Dôvodom bolo miernejšie zdraženie potravín aj nepotravinárskeho tovaru, keďže firmy sa len pomaly začali otvárať po uvoľnení blokád v niektorých regiónoch, ktoré mali za cieľ brániť šíreniu nového koronavírusu.
Čínsky štatistický úrad v piatok oznámil, že index spotrebiteľských cien sa v marci zvýšil medziročne o 4,3 % po náraste o 5,2 % vo februári. Marcová inflácia tak bola nižšia ako 4,8 %, ktoré Číne predpovedali analytici.
Štatistiky ďalej ukázali, že rast cien potravín sa v marci spomalil na 18,3 % z 21,9 % vo februári. Ceny bravčového mäsa pritom vyskočili o 116,4 %, ale aj to bolo menej ako vo februári, keď stúpli o 135,2 %. Samotné ceny potravín prispeli k marcovej miere inflácie 2,79 percentuálneho bodu.
Aj ceny nepotravinárskeho tovaru sa v marci zvýšili menej, a to o 0,7 %, zatiaľ čo vo februári vzrástli o 0,9 %.
V medzimesačnom porovnaní spotrebiteľské ceny v Číne v marci klesli o 1,2 % po náraste o 0,8 % v predchádzajúcom mesiaci.
Štatistický úrad zverejnil aj údaje o vývoji výrobných cien, ktoré sa v marci znížili o 1,5 % v dôsledku slabého domáceho a zahraničného dopytu. Na porovnanie, vo februári ceny hotových produktov klesli o 0,4 %.
Ekonómovia očakávali pokles čínskych výrobných cien v marci o 1,1 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy