Kurz eura mierne vzrástol na 1,0867 USD/EUR

Spoločná európska mena sa vo štvrtok mierne posilnila. Ráno sa predávala po 1,0867 USD, teda pri o niečo vyššom kurze ako v stredu (8. 4.) večer.

Európska centrálna banka (ECB) stanovila v stredu referenčný kurz na 1,0871 (v utorok: 1,0885) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,9199 (0,9187) eura.
Euro podporilo všeobecné zlepšenie nálady na medzinárodných finančných trhoch. Wall Street v stredu vzrástla a vo štvrtok ráno sa ázijské akciové trhy pohybovali prevažne v pluse. Naopak, pod tlakom sa nachádzali meny tradične považované za bezpečný prístav v časoch neistoty, ako je japonský jen.
V priebehu štvrtka sa pozornosť investorov sústredí na pokračovanie rokovaní ministrov financií Európskej únie (EÚ) o spoločnom záchrannom a stimulačnom balíku na zmiernenie ekonomických následkov pandémie nového koronavírusu. Ministri už rokovali celú noc z utorka (7. 4.) na stredu, nakoniec sa však nedohodli.
Vo štvrtok sa voči všetkým dôležitým menám posilnila nórska koruna. Podporili ju očakávania, že skupina OPEC+ sa dohodne na výraznom obmedzení ťažby, aby podporila ceny ropy. Vo štvrtok budú rokovať prostredníctvom videokonferencie predstavitelia Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a ďalších producentov na čele s Ruskom. Moskva vyhlásila, že je pripravená obmedziť produkciu, čo vo štvrtok podporilo ceny čierneho zlata.

Súvisiace články

Aktuálne správy