Ďalší krok ECB: Nákup cenných papierov za 750 miliárd eur

, SITA;ČTK Foto:SITA/AP

V prípade nutnosti môže banka nákupy aktív zvýšiť.

Európska centrálna banka (ECB) štartuje nový rozšírený program nákupov finančných aktív v snahe upokojiť trhy a čeliť škodám, ktoré globálnej ekonomike spôsobuje epidémia koronavírusu. ECB uviedla, že do konca roka môže vynaložiť 750 mld. eur na nákupy vládnych cenných papierov a dlhopisov súkromného sektora. Vážnosť situácie ukazuje aj fakt, že banka musela zmeniť nové stimuly, ktoré ohlásila len minulý týždeň. Rada guvernérov ECB vo vyhlásení uviedla, že v prípade nutnosti môže nákupy aktív zvýšiť "o toľko, o koľko to bude potrebné a na tak dlho, ako to bude nutné".

"Mimoriadne časy si vyžadujú mimoriadne opatrenia," citovala agentúra Reuters šéfku ECB Christine Lagardeovú. "Čo sa týka našich záväzkov voči euru, neexistujú hranice. V rámci nášho mandátu sme odhodlaní využiť plný potenciál svojich nástrojov."

Program sa volá Pandemic Emergency Purchase Programme (Peppy) a jeho cieľom je ďalšie sprístupnenie peňazí pre všetky segmenty ekonomiky (domácnosti, firmy, ale aj vlády). Vzhľadom k masívnym fiškálnym prísľubom, ktoré predstavujú vlády po celej Európe, pôjde sprostredkovane aj o financovanie (predpokladaných) rozpočtových deficitov. To síce ECB robiť nesmie, ale v čase krízy nebudú podobné opatrenia  narážať na výraznejšie odpor.

Nový program nákupov dlhopisov zo strany ECB bude zahŕňať aj grécke cenné papiere. "Nemohli sme očakávať niečo lepšie. Zahrnutie gréckych dlhopisov a korporátnych cenných papierov je čerešničkou na torte kvantitatívneho uvoľňovania," povedal Frederik Ducrozet, ekonóm Pictet Wealth Management.

Trh to v prvej reakcii ohodnotil ako výrazne zaujímavejšie opatrenie, než ktoré banka predstavila na pravidelnom marcovom zasadnutí. Napríklad futures na americké akciové indexy, ktoré najprv v stredu večer mierili nižšie, začali posilňovať zhruba o percento a pol. Kurz EUR / USD kolísal okolo hladiny 1,09.

Kvôli pandémii koronavírusu, ktorej epicentrom je v súčasnosti Európa, sa ekonomická aktivita v krajinách eurozóny i mimo nich prakticky zastavila a akciové trhy prudko klesajú. Tento vývoj podľa Reuters veští príchod hlbokej recesie porovnateľnej s globálnou finančnou krízou z roku 2008.

Rozhodnutie ECB nasleduje po krokoch amerického Federálneho rezervného systému (Fed). Centrálna banka USA v nedeľu znížila svoju hlavnú úrokovú sadzbu takmer na nulu a uviedla, že nakúpi štátne dlhopisy a cenné papiere založené na hypotékach za 700 mld. USD. V utorok Fed odštartoval dva programy núdzových úverov, ktoré naposledy použil počas finančnej krízy v roku 2008.

Súvisiace články

Aktuálne správy