Nemecko a Francúzsko vítajú najnovšie kroky ECB na podporu ekonomiky eurozóny

Najnovšie monetárne stimuly Európskej centrálnej banky (ECB) by mohli trhom ukázať, že Európa je odhodlaná prekonať krízu spôsobenú šírením nového koronavírusu. Povedal to vo štvrtok v reakcii na nové opatrenia ECB, ktorých cieľom je pomôcť ekonomike eurozóny zvládnuť súčasnú pandémiu nemecký minister hospodárstva Peter Altmaier.
„Dúfam, že tieto opatrenia budú jasnou správou aj pre akciové trhy, že Európa ochráni svoje záujmy a Európa je odhodlaná túto krízu prekonať,“ povedal v rozhovore pre rozhlasovú stanicu Deutschlandfunk. Reagoval tak na výsledok mimoriadneho telefonického rokovania Rady guvernérov ECB zo stredy (18. 3.), na ktorom sa guvernéri dohodli na nákupe vládnych a firemných dlhopisov v objeme 750 miliárd eur.
Podobne ako Altmaier najnovší krok ECB privítal aj francúzsky prezident Emmanuel Macron. „V plnej miere podporujem mimoriadne opatrenia, ktoré včera večer prijala ECB,“ napísal Macron na Twitteri. Ako dodal, teraz je na európskych štátoch, aby sa k ECB pridali a ekonomiku podporili prostredníctvom vlastných fiškálnych opatrení.

Súvisiace články

Aktuálne správy