Japonsko malo vo februári obchodný prebytok

Japonský import z Číny sa minulý mesiac znížil takmer o polovicu, čo bol jeho najstrmší pokles od roku 1986. Na príčine bola epidémia nového koronavírusu, ktorá prerušila obchod. Celkový dovoz sa tak znížil viac ako vývoz, vďaka čomu Japonsko zaznamenalo obchodný prebytok. Ukázali to v stredu oficiálne údaje z Tokia.
Konkrétne, dovoz z Číny, najväčšieho obchodného partnera Japonska spolu so Spojenými štátmi, klesol vo februári o 47,1 % na 673,4 miliardy jenov (5,73 miliardy eur), zatiaľ čo vývoz sa znížil len o 0,4 % na 1,14 bilióna JPY.
„Vypuknutie epidémie brzdilo výrobné aktivity v Číne, čo malo prirodzene za následok pokles čínskeho dovozu do Japonska,“ povedal Takeši Minami, hlavný ekonóm výskumného ústavu Norinchukin Research Institute.
Keďže situácia v Číne sa upokojuje, pokles dovozu z tejto krajiny do Japonska sa pravdepodobne zmierni, ale zároveň sa zhoršuje situácia v Európe a USA, čo vyvoláva obavy, dodal Minami.
Japonský export sa tak podľa neho pravdepodobne zníži a Japonsko môže skĺznuť späť do obchodného deficitu.
Vo februári dosiahlo Japonsko v obchode so zvyškom sveta celkový prebytok 1,11 bilióna JPY, čo je až trojnásobne viac ako v predchádzajúcom roku a prvý prebytok za štyri mesiace. Prispel k tomu práve strmý pád importu z Číny v dôsledku čoho sa celkový dovoz do Japonska vo februári znížil medziročne o 14 %.
Analytici, ktorých oslovila spoločnosť Quick, predpovedali Japonsku vo februári obchodný prebytok na úrovni 917,2 miliardy JPY.
Export z Japonska vo februári klesol medziročne o 1 %. To bolo menej ako v januári, keď sa znížil o 2,6 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy