Dopyt po slovenských dlhopisoch klesol, štát v marcovej aukcii predal bondy iba za 56 miliónov eur

Štátna Agentúra pre riadenie dlhu a likvidity predpokladala, že v pondelňajšej konkurenčnej časti aukcií predá spolu dlhopisy za zhruba 200 miliónov eur. Samotný dopyt investorov však dosiahol iba zhruba polovicu z tejto sumy.

Dopyt po slovenských štátnych dlhopisoch sa výrazne znížil. Agentúra pre riadenie dlhu a likvidity (ARDAL) totiž v pondelňajších aukciách dvoch štátnych bondov zaznamenala celkový dopyt iba na úrovni 113 miliónov eur a v konkurenčnej časti aukcie predala dlhopisy len za 56 miliónov eur. Pre porovnanie, keď sa rovnaké dlhopisy predávali v januári, celkový dopyt investorov prekročil 450 miliónov eur a len v konkurenčnej časti aukcií sa predali cenné papiere za takmer 300 miliónov eur.

Štátny ARDAL pritom v plánovaných marcových aukciách investorom opäť ponúkal dlhopisy z dvoch emisií. Podľa mesačného prehľadu agentúry bol predpokladaný objem predaných dlhopisov v každej z týchto aukcií na úrovni zhruba 100 miliónov eur. Ani v jednom prípade však túto hranicu nedosiahol ani celkový dopyt zo strany investorov. Pri dlhopisoch splatných v januári 2031 totiž z celkového dopytu 48 miliónov eur akceptoval ARDAL 26 miliónov eur a v druhom prípade bondov splatných v apríli 2030 celkový dopyt dosiahol 65 miliónov eur, z čoho bolo akceptovaných 30 miliónov eur.

Zároveň oproti januárovým aukciám rovnakej dvojičky štátnych dlhopisov stúpli aj výnosy. Kým pri splatnosti v roku 2031 v januári štát predával tieto cenné papiere pri priemernom akceptovanom výnose do splatnosti 0,2086 % p.a., v pondelok predstavoval priemerný akceptovaný výnos 0,2871 % p.a. Pri druhej emisii dlhopisov splatných v roku 2030 sa zase priemerný akceptovaný výnos zvýšil z januárových 0,1494 % p.a. na 0,2520 % p.a.

Marcová aukcia štátnych dlhopisov bude pokračovať už tradične aj v utorok aj nekonkurenčnou časťou. V nej budú môcť investori nakúpiť ďalšie cenné papiere splatné v roku 2031 za 5,2 milióna eur pri priemernej cene 114,2646 % a dlhopisy splatné v roku 2030 za 6 miliónov eur s priemernou cenou 104,9403 %.

Slovensko si naposledy na trhu požičiavalo v pravidelnej februárovej aukcii štátnych dlhopisov, ktorá vyvrcholila nekonkurenčnou časťou 18. februára. Vtedy štát celkovo predal dlhopisy za viac ako 277 miliónov eur. V tomto roku tak spolu s pondelňajšími aukciami Slovensko predalo štátne dlhopisy za 671 miliónov eur. Okrem toho štát v prvých dvoch mesiacoch roka predal aj štátne pokladničné poukážky spolu za 400 miliónov eur. Aukcie pokladničných poukážok by mali pokračovať aj budúci týždeň.

Agentúra SITA so žiadosťou o reakciu na aktuálne výsledky aukcií oslovila Ministerstvo financií SR a ARDAL.

Súvisiace články

Aktuálne správy