Vzorky budú testovať aj vedci zo SAV, ich cieľom je dosiahnuť 500 testov denne

Vzorky by mohli vedci zo Slovenskej akadémie vied testovať od budúceho týždňa.

Testovať vzorky na prítomnosť koronavírusu SARS-CoV-2 budú aj vedci zo Slovenskej akadémie vied (SAV). Vedci sa momentálne snažia navýšiť svoje kapacitné možnosti, ich cieľom je otestovať denne 500 vzoriek. Virologický ústav Biomedicínskeho centra SAV ponúkol štátu, že presmeruje časť svojich vedeckých pracovníkov a prístrojového vybavenia pre potreby navýšenia testovacej kapacity na Úrade verejného zdravotníctva. Hovorkyňa SAV Monika Hucáková o tom informovala v tlačovej správe.

„Ponúkame v tejto kritickej situácii naše skúsenosti a prístrojové vybavenie k tomu, aby sme vykonávali ten istý štandardný test, ktorý doporučuje Svetová zdravotnícka organizácia a ktorý používa väčšina laboratórií v Európe. Konkrétne kroky sme začali vykonávať okamžite po prijatí ponuky zo strany štátu a pripravujeme sa na to, že budeme testovať od budúceho týždňa,“ uviedol Boris Klempa z Virologického ústavu Biomedicínskeho centra SAV.

Testovanie bude prebiehať výlučne v úzkej koordinácii s Úradom verejného zdravotníctva SR. Slovenská akadémia vied prosí verejnosť, aby inštitúcii v žiadnom prípade nezačala individuálne posielať neodborne odobraté vzorky. SAV bude testovať len vzorky, ktoré jej budú doručené z relevantných štátnych inštitúcií, ktoré robia profesionálny odber. „SAV nie je certifikovaná ani oprávnená inštitúcia takéto odbery vykonávať. Akákoľvek priama návšteva SAV za týmto účelom je bezpredmetná a odber nebude možné vykonať. Preto SAV vyzýva obyvateľov, aby sa riadili pokynmi Úradu verejného zdravotníctva SR,“ uzavrela Hucáková.

Súvisiace články

Aktuálne správy