Paul Krugman: Sadzby neklamú, čaká nás dlhodobý pokles ekonomiky

, NYT Foto: TASR/AP

Podľa ekonóma Paula Krugmana očakávajú investori dlhodobý pokles ekonomiky a recesiu. Výnosy amerických vládnych dlhopisov podľa neho hovoria jasnou rečou.

"Trh nám v zásade odkazuje, že smerujeme k trvalej recesii," hovorí Krugman a dodáva, že trhy implicitne predpovedajú nielen recesiu, ale aj niekoľkoročnú ekonomickú slabosť. Ako jasný signál vníma pokles výnosov dlhopisov, teda útek investorov do bezpečia.

Výnosy desaťročných aj tridsaťročných štátnych dlhopisov USA v pondelok klesli na minimá a prvýkrát v histórii sa stalo, že celá výnosová krivka amerických dlhopisov sa dostala pod percento. V utorok výnosy vzrástli, ale stále ukazujú na hlboké znepokojenie investorov ohľadom vývoja globálnej ekonomiky.

Pokles výnosov navyše odráža trhové očakávania, že Fed, ktorý minulý týždeň znížil úrokové sadzby na 1-1,25 %, ešte nepovedal posledné slovo, čím sa znížia už tak nízke úroky z bankových vkladov. Ak sadzby klesnú na nulu, budú vyzerať výnosy dlhopisov okolo 1 % pre investorov relatívne atraktívne.

"Nevadí, že ceny akcií padajú," píše Krugman vo svojom stĺpčeku pre New York Times. "Najlepší indikátor kolapsu dôvery je to, čo sa deje s úrokovými sadzbami, ktoré sa prepadli takmer rovnako hlboko a tak rýchlo, ako tomu bolo počas finančnej krízy v roku 2008."

Paul Krugman v čase po finančnej kríze varoval pred ďalšou recesiou, či pred poklesmi cien aktív opakovane. Preto ho časť trhu tak trochu prestala brať vážne. Bude mať tentoraz pravdu?

 

Súvisiace články

Aktuálne správy